Věděli jste, že 53 % potravinového odpadu v EU pochází z domácností?

To znamená, že k řešení tohoto problému musíme významně přispět my všichni. V Evropě až 70 % potravinového odpadu pochází souhrnně z domácností, restaurací, stravovacích služeb a maloobchodu, zatímco zbývajících 30 % vzniká na farmách a při procesu zpracování [1].

Díky používání moderních technologií na ochranu plodin bylo pouze 20 % plodin znehodnocených v důsledku působení škůdců, plevele a nemocí na farmách [2].

Technologické inovace by však mohly přispět k dalšímu snižování ztrát v celém potravinovém řetězci, tedy „z farmy až na stůl“. Jako příklad je možné uvést vývoj odrůd s prodlouženou trvanlivostí a udržitelných obalů, inteligentní chladničky či aplikace, které řídí spotřebu potravin v domácnosti, při nakupování a v restauracích. 

Aplikace Too Good To Go  nabízí inovativní příklad toho, jak se firmy s přebytkem jídla mohou digitálně propojit s těmi, kteří by ho chtěli konzumovat.

[1] Å Stenmarck et al. Estimates of European food waste levels, EU Fusions Project (FP7), 2016(Odhad míry potravinového odpadu v Evropě, Projekt Fúze EU (FP7), 2016)

[2] Výzkumná služba Evropského parlamentu, Zemědělství bez přípravků na ochranu rostlin, EP (STOA), 2019

Chcete-li se dozvědět více, kontaktujte Stanislava Větrovského e-mailem na adrese stanislav.vetrovsky@basf.com .

Top