Jak přispět k biologickému a ekologickému pěstování speciálních plodin?

Jednoduše lákavé

Po úspěšném zavedení přípravku RAK® 1+2 M ve vinicích představuje BASF další novinku pro pěstitele – RAK® 3+4 do jabloní, hrušní, třešní a višní. Přípravky představují biotechnickou metodu, na kterou je pohlíženo jako na přínos integrovanému pěstování. Účinkuje specificky na obaleče první a druhé a v případě výskytu i třetí generace. Přípravky výrazně šetří necílové organizmy.

RAK® 1+2 M

RAK® 1+2 M slouží pro ochranu vinic proti obaleči jednopásému a obaleči mramorovanému. Samičky obalečů obvykle kladou mnoho vajíček. První generace obalečů jednopásého a mramorovaného ničí květenství. Larvy druhé generace poškozují bobule a kuklí se do nich. Kvůli napadení vzrůstá nebezpečí infekce botrytidou.

RAK® 3+4

RAK® 3+4 jsou odparníky, které obsahují feromony obaleče jablečného, různých druhů obaleče zimolezového, dále působí proti dalším obalečům rodu Cacoecia, Argyroploce, Pandemis a Notocelia v jabloních a hrušních. Housenky obaleče jablečného způsobují velké škody pěstitelům jablek a plod je snadno napaden hnilobou. Přezimované housenky obaleče zimolezového způsobují škody ožíráním na listech a později na plodech.

Aplikace

Při aplikaci přípravků RAK® 1+2 M a RAK® 3+4 je doporučená minimální ošetřená plocha 1 ha (500 odparníků/1ha). V dalších a následujících letech lze přejít až na ½, tj. 250 ks. Rozmístění odparníků se provádí nejpozději před signalizovaným letem první generace. Každý odparník má svůj závěsný háček a tak význačným benefitem přípravků je snadné a rychlé rozmístění ve vinicích nebo sadech. Důležité je, že odparník lze zavěsit i na drátěnku, díky zmíměnému háčku nedochází k nadměrnému zahřívání. Při koupi přípravku získáte zástěru, do které lze umístit odparníky (ampule) pro snadnější manipulaci. Aplikace se provádí pouze 1 x za rok. Nevyužitý přípravek je možné použít pro další sezonu, avšak při skladování do maximálně 5°C.

Výborné výsledky

RAK® 1+2 M byl aplikován na mnoha vinicích v nejrůznějších lokalitách a odrůdách s vynikajícím účinkem. Na náhodně vybraných lokalitách byla vyhodnocena procenta napadení (vždy 100 náhodně vybraných hroznů ve čtyřech opakování – 400 hroznů), ve srovnáním s jiným způsobem ošetření. Odparníky Rak® 1+2 M měly 99,9-100 % účinnost. Výborné výsledky byly zjištěny i u RAK® 3+4.

Jak bylo zjištěno testováním nezávislým institutem v Německu (Technická Universita Keiserslautern, Prof. Dr. Uwe Koch) z hlediska obsahu účinných látek feromonů představují odparníky RAK 1+2 nejvyšší třídu.

Výsledky rozborů feromonových odparníků
Výsledky rozborů feromonových odparníků, Obsah feromonů v mg, Technická Univerzita Keiserslauten, Prof. Dr. Uwe Koch

Novinka RAK® 3+4 - výhody

Ochrana životního prostředí

  • Integrovaná metoda, která je šetrná k životnímu prostředí
  • Zachování veškerých prospěšných druhů

Úspora času pěstiteli

  • Snadné a rychlé umístění odparníků do porostu
  • Jediná aplikace za sezónu (rok)
  • Ochrana od prvního výskytu obaleče až po sklizeň

Flexibilita pro pěstitele

  • Zaručený účinek
  • Postup nezávislý na počasí
  • Nedochází ke kontaktu účinné látky s plody
  • Nezávislost termínů aplikace fungicidů

Bližší informace o použití naleznete u obchodního zástupce Ing. Drahomíry Musilové a na etiketě.

BASF

Ing. Drahomíra Musilová

Mobil: 737 240 534

e-mail: drahomira.musilova@basf.com

PRONACHEM (distributor)

Ing. Pavel Cabák

Mobil: 777 727 831

e-mail: cabak@pronachem.cz

Top