Aktuální vývoj porostů obilnin

Po dlouhodobě suchém počasí konečně minulý týden zasáhly většinu míst na jihu Moravy významnější srážky. Předpověď počasí na tento týden slibuje mírné ochlazení a deštivo. Vzhledem k předcházející situaci se v ozimých obilninách fungicidy neaplikovaly vůbec, nebo jenom v časnějších fázích, v době sloupkování. Proto v současné době porosty nejsou chráněny před napadením houbovými chorobami. Vlhkostní podmínky a rostliny oslabené předešlým suchem, jsou faktory, které podporují nástup infekce. V závěru vegetace mohou obilniny napadnout velmi nebezpečné rzi, které dokáží výrazně snížit výnos. Podle informací od kolegů z Vysočiny (Pelhřimovsko, Jihlavsko) bylo již objeveno první napadení rzí plevovou (viz. obr.). Z dalších chorob se může objevit např. braničnatka plevová. Velmi nebezpečné jsou fusariozy klasu, které dokáží ovlivnit nejenom výnos, ale i kvalitu produkce. V situaci, kdy se s obilninami téměř neobchoduje, si nemůžeme dovolit vypěstovat nekvalitní zboží. Rané odrůdy jsou v současné době již vymetané, pozdní budou metat v průběhu tohoto týdne. Abychom si zabezpečili vysokou a kvalitní úrodu, bude potřeba udělat spolehlivý fungicidní zásah. Z hlediska termínu bude letos optimální spojení ošetření praporcového listu a klasu. Z výše uvedených důvodů doporučuji použít fungicid, který účinkuje proti širokému spektru listových a klasových chorob. Tyto požadavky splňuje přípravek OSIRIS®, který je speciálně vyvinutý pro ošetření praporcového listu a klasu s důrazem na účinnost proti fusariózám.

Osiris

OSIRIS® je širokospektrální fungicid s mimořádně spolehlivou účinností na fusária. Kromě toho má velmi dobrou účinnost na braničnatky, DTR, rzi a také černě. Obsahuje dvě účinné látky - metconazol a epoxiconazol. Registrován je do všech obilnin. Moderní formulace tohoto přípravku umožňuje plně využít schopnosti těchto látek. Postřiková jícha po aplikaci pokryje všechny zasažené části a „zateče“ i do míst, které nebyly přímo zasaženy. To je důležité především z hlediska ochrany klasu, protože především fusariozy se mohou rozvinout i na vnitřní straně klásku, kde mají ideální podmínky. Při ochraně klasu a praporcového listu se rovněž doporučuje použití nižší dávky vody, protože vyšší koncentrace přípravku lépe funguje na choroby a postřik se dostane pouze do vyšších pater rostlin.

Důležité vlastnosti

Dalším důležitým aspektem je odolnost vůči smyvu deštěm. Tato vlastnost je důležitá v současné době, kdy podle předpovědi mají být časté přeháňky. Za 30 minut po postřiku může začít pršet a nebude to mít vliv na účinek.

Výhody inovativní formulace

  • Mimořádná přilnavost
  • Vynikající pokryvnost
  • Rychlá absorbce
  • Vysoká odolnost proti smyvu deštěm
  • Snížení dávky - zvýšení výkonu postřikovače
  • Průnik i do vnitřních prostor klasu, kde dochází k infekci a rozvoji fuzarióz
  • Okamžitý průnik do listových pletiv
  • Zvýšení koncentrace účinných látek ve stomatech, které jsou vstupní bránou pro infekci
  • Vytvoření ochranné vrstvy na povrchu listů a klasů

Dávka 1,5 - 1,75 l/ha

OSIRIS® je velmi účinný fungicid za výhodnou cenu s nejlepším poměrem cena/výkon. V doporučené dávce je to 1013 – 1181 Kč/ha *.

Vyšší dávku volíme za těchto podmínek:
• Porost nebyl dosud fungicidně ošetřen
• Vyšší viditelné napadení chorobami
• Vyšší tlak fusarióz – předplodina kukuřice, obilnina
• Příznivé povětrnostní podmínky pro šíření chorob – vyšší teploty a časté přeháňky
• Potřeba delší doby ochrany

Nižší dávku volíme při nižším tlaku chorob nebo v systému dvojího ošetření.

Ochrana proti škůdcům

Suché a teplé počasí způsobilo zvýšené napadení rostlin živočišnými škůdci. V obilninách se objevuje významné možství kohoutků, lokálně mšice a bejlomorka sedlová. Doporučuji proto fungicidní ošetření spojit s insekticidem. VAZTAK®ACTIVE je nově formulovaný, dobře známý pyrethroid. Obsahuje vylepšenou formulaci, která umožňuje lepší pokryvnost, rychlejší působení a delší reziduální působení.

Doporučená dávka 0,2 l/ha proti kohoutkům, mšicím a dalším škůdcům.

Ječmen jarní

Některé porosty, které jsou na horších půdách, nebo byly později zasety, zatím ještě nebyly ošetřeny proti houbovým chorobám. Díky srážkám však došlo u u nich k výraznému posunu ve vývoji. Začaly se však také objevovat listové skvrnitosti.

Zásah proti chorobám

Vzhledem k fázi vývoje je nutné zasáhnout proti těmto chorobám včas. Zvolíte-li fungicid OPERA®TOP nebo novinku PRIAXOR®EC, máte zajištěnou vynikající ochranu listového aparátu včetně účinku na nespecifické skvrnitosti, výrazný green efekt a zvýšenou odolnost vůči stresovým faktorům, jako je například sucho nebo vysoké teploty (AgCelence® efekt). Navíc tyto přípravky účinkují 6+ týdnů, tedy udrží porosty zdravé až do metání – další fungicid již bude aplikován pouze proti klasovým fuzariózám a černím. Jarní ječmen tak bude pod neustálou fungicidní clonou. V případě nutnosti STOP efektu na padlí doporučuji osvědčenou kombinaci prověřenou v pšenicích (OPERA®TOP 1 l/ha + TANGO®SUPER 0,5 l/ha).1. Špičková ochrana novým širokospektrálním fungicidem (SDHI + strobilurin)PRIAXOR®EC 1 l/ha [ nejlevnější SDHI fungicid na trhu, 1157 Kč/ha* ] + AgCelence efekt(Ramulariová skvrnitost, padlí travní, rez ječná, hnědá skvrnitost, rhynchosporiová skvrnitost, nespecifické skvrnitosti)2. Výhodná varianta kvalitního širokospektrálního fungiciduOPERA®TOP 1,2 – 1,5 l/ha [ nejlevnější a nejvýkonnější strobilurinový fungicid na trhu, 935 - 1169 Kč/ha* ] + AgCelence efekt(Padlí travní, rez ječná, hnědá skvrnitost, rhynchosporiová skvrnitost, nespecifické skvrnitosti)3. Ekonomická varianta ošetřeníTANGO®SUPER 1 l/ha [ výhodná cena 833 Kč/l* ](Padlí travní kurativně, rez ječná, hnědá skvrnitost, rhynchosporiová skvrnitost)

*Zdroj cen: Cenik Agrofert 2018 Petr Popelka

Top