Fungicidní ochrana slunečnice

Slunečnice dokáže velmi dobře snášet suché a teplé počasí. V loňském extrémním roce byla jedinou plodinou, která dosáhla solidní výnos a vyšla dobře i ekonomicky. Přestože letošní začátek jara byl velmi teplý a suchý, většina porostů pravidelně vzešla. Postupem času se však jejich stav začal zhoršovat. V uplynulých dnech konečně zapršelo a to se pozitivně projevilo ve vývoji rostlin, které velmi dobře zregenerovaly. Vlhčí počasí však může podpořit výskyt chorob, které začnou napadat oslabené rostliny. Proto by se neměla podcenit kvalitní fungicidní ochrana. V loňském suchém roce se dalo předpokládat, že tlak chorob bude nízký. Situace však byla úplně opačná. Především v závěru vegetace byly oslabené rostliny silně napadány. Ve fungicidních pokusech SPZO byl v tomto roce dosažen přírůstek výnosů po aplikaci fungicidů téměř 30 %, což při výnosu neošetřené kontroly 3 t/ha znamená nárůst o téměř o 0,9 t/ha! Slunečnice je rostlina vysoce náchylná na choroby a její ošetření kvalitním fungicidem má vysokou ekonomickou návratnost.

Aplikace fungicidů

Aplikace fungicidů se provadí většinou ve dvou termínech, v době mezi 4. – 8. listem a na začátku kvetení. Pěstitelé, kteří nemají možnost použít vysoký postřikovač, provádí tento zásah při takové výšce rostlin, kdy ještě nedojde k poškození.

Pictor

Přípravek Pictor® se po uvedení na trh v roce 2009 stal oblíbeným prostředkem pro fungicidní ochranu slunečnice. Je to nejenom kvůli výbornému účinku proti houbovým chorobám, ale i díky viditelnému fyziologickému efektu, kdy rostliny jsou po aplikaci vitálnější a déle asimilují (AgCelence efekt). To má za následek vysoké výnosové přírůstky. Pictor® je pravidelně zkoušen ve fungicidních pokusech SPZO a srovnáván s ostatními produkty. Po celou dobu testování patří k nejlepším, a i když došlo v posledních letech k zavedení nových přípravků, svoji výjimečnou pozici si stále drží. Nejvyšší přírůstek výnosu vykazuje jak při aplikaci mezi 4. – 8. listem (viz. graf 1), tak na začátku kvetení (graf 2). Doporučená dávka 0,5 l/ha.

Hlavní přednosti přípravku Pictor

1. Vysoká účinnost proti nejdůležitějším chorobám

Spolehlivě potlačuje nejvážnější choroby slunečnice.

2. Dlouhodobá ochrana a AgCelence® efekt

Oproti klasickým azolovým přípravkům dokáže porosty udržet déle zdravé. Dokáže pozitivně ovlivnit fyziologické procesy v rostlině, která je odolnější vůči stresovým faktorům (např. sucho, vysoké teploty, sluneční záření). Neznamená to však, že by aplikace přípravku prodlužovala vegetační dobu a tak komplikovala sklizeň.
Petr Popelka, Foto: autor a BASF

Top