symbol otevřené hlavy s mnoha myšlenkami doplňuje text: Věděli jste to?

Věděli jste, že skutečnými šampiony Wimbledonu jsou jahody?

Věděli jste, že skutečnými šampiony Wimbledonu jsou jahody?

Jahody se šlehačkou jsou neoddělitelnou součástí wimbledonské tenisové tradice už od jejího založení v roce 1877. V současnosti se během tohoto dvoutýdenního turnaje každý rok zkonzumuje více než milión vysoce kvalitních čerstvých jahod (přibližně 30 tun)[1].

Předpokládá se, že zdomácňování jahod začalo v 15. století. První hybridy pěstované v Evropě pocházely z křížení čilských a severoamerických druhů, čímž vznikly moderní odrůdy jahod (Fragaria ananassa)[2].

Staletími šlechtění a inovování rostlin se podařilo zlepšit chuť a kvalitu jahod, zvýšit jejich odolnost proti chorobám a zároveň přinést odrůdy s různou délkou dozrávání. Produkci jahod pomohly zlepšit také moderní zemědělské postupy, například využívání skleníků a foliových tunelů, integrované ochrany proti škůdcům a hydroponie. To vše přispělo ke vzniku jedné z nejlahodnějších letních pochutin.

Pokud chcete i doma okusit chuť Wimbledonu, vyzkoušejte původní recept na jahody se šlehačkou !

[1] Proč právě jahody se šlehačkou? Zřejmě za to mohou okolnosti, protože v době konání turnaje byla sezóna jahod, které se staly módním rychlým občerstvením ve viktoriánské Anglii.

[2] Hardigan et al. 2021 – Unraveling the Complex Hybrid Ancestry and Domestication History of Cultivated Strawberry , Molecular Biology and Evolution

Každý rok při východu slunce ručně posbírají 1,1 miliónu jahod, které dopraví v časných ranních hodinách právě včas na wimbledonský turnaj.

Top