Věděli jste, že belgické hranolky jsou nejkřupavějším artiklem v EU?
Belgie oslavila 21. července svůj národní den a my se můžeme zamyslet: co by tato země byla bez svých hranolek?

Od konce 17. století belgičtí vesničané smažili brambory. Během první světové války je američtí vojáci pojmenovali „francouzské hranolky“, protože místním jazykem byla francouzština[1]. Stánky prodávající hranolky (nazývané frietkot nebo friterie) se staly kulturním dědictvím, nyní jich je více než 5000[2], a Belgičané jedí více hranolek v přepočtu na jednoho obyvatele než jakákoli jiná země[3], což z nich dělá skutečně národní záležitost!
Belgie je také největším světovým vývozcem mražených hranolek[4]. Domácí spotřebu i export podporují oddaní pěstitelé brambor. Produkce brambor je však stále více ohrožována chorobami, jako je plíseň bramborová, a hmyzem, který přenáší choroby rostlin. Situaci ztěžuje také postupné ubývání přípravků na ochranu rostlin z trhu, což ještě více minimalizuje možnosti farmářů. Rychlejší přístup k inovativním řešením ochrany rostlin a novým, odolnějším odrůdám je nezbytný k zvrácení tohoto trendu.
[1] north_east 23 faktů o francouzských hranolkách
[2] north_east Belgická kultura frietkot| Tradice, zvyky, praktiky, dovednost a zručnost