Věděli jste, že plodiny také dostávají "rýmu"?
Když se Evropané připravují na sezónu chřipek, zemědělci po celém kontinentu řeší jinou verzi sezónních „nudlí".
Mezi jejich pacienty patří kukuřice, vinná réva, brambory a mnohé další. Září a říjen představují kritické období, kdy se některé patogeny obilnin probouzejí po letním spánku. Příkladem je fytoplazmóza vinné révy (Grapevine Flavescence Dorée Phytoplasma), která v současnosti způsobuje závažné škodlivé zlaté žloutnutí révy, nebo kukuričná sněť v kukuřici. Na rozdíl od lidí, kteří si mohou vzít léky a nařídit si odpočinek, mají zemědělci těžší situaci, protože nepředvídatelné počasí situaci komplikuje a ztěžuje rozhodování. Zatímco vakcíny proti chřipce chrání lidi a dostupnost léků zmírní příznaky nachlazení či chřipky, zemědělci potřebují účinné a různorodé přípravky na ochranu plodin, inteligentní monitorování a včasné zásahy, aby pěstovali odolné plodiny a zajistili dostatečné zásoby potravin.