Suchá skvrnitost listů mrkve [Alternaria dauci]

Popis

Široce rozšířený patogen, zejména ve významnějších oblastech pěstování mrkve. Infekce může nepřímo ovlivnit velikost plodiny a způsobit snížení kvality chuti mrkve, stejně jako její horší skladovatelnost.

Výskyt

Během celého vegetačního období, se zvláštním důrazem na období s teplotami nad 20 °C a s mírnou vlhkostí vzduchu, nejčastěji od května do září.

Význam

První příznaky se objevují po 1 až 4 dnech po infekci. Vývoj probíhá postupně a příznaky se zhoršují s postupem času. První příznaky lze pozorovat na nižších, nejstarších listech a řapících ve formě malých skvrn hnědočerné barvy. V pozdější fázi se počet skvrn zvyšuje. Postupně se navzájem slučují a dochází k napadení mladších listů, což vede k postupnému usychání nati a ztrátě kvality produkce. Na sklizených mrkvích jsou příznaky onemocnění nejčastěji viditelné během dlouhého skladování ve formě suchých skvrn hnědo-černé barvy.

Patogen může také infikovat sazenice, což přispívá k jejich úhynu. Spory jsou přenášeny větrem a deštěm a také ulpívají na nástrojích a nářadí.

Prevence / Ochrana

Výskyt podporuje jednostranné střídání plodin,infikované osivo, posklizňové zbytky a pěstování v zamokřených oblastech.

Agrotechnická preventivní opatření:

  • použití ošetřeného certifikovaného osiva
  • výběr odrůd s vysokou tolerancí vůči chorobě
  • dodržování nejméně 3-4leté přestávky v pěstování mrkve na stejném místě
  • vyhnout se pěstování mrkve na těžkých a zamokřených půdách
  • šetrné zacházení při sklizni
  • pečlivé hluboké zaorání posklizňových zbytků
  • odstranění plevelů, které jsou zdrojem infekce pro příští sezónu

Top