Rez pšeničná (hnědá rzivost pšenice) [Puccinia triticina]

Význam

Rez pšeničná se vyskytuje pravidelně ve všech oblastech pěstování pšenice. Na podzim může silně napadnout rostliny z výdrolu. Škodlivý je její výskyt v období metání pšenice. Vyznačuje se velmi rychlým rozšiřováním v porostu. Výnos může být snížen o 50 % i více v závislosti na náchylnosti odrůdy. Z výnosových ukazatelů je nejvíce ovlivněna hmotnost zrna.

Jak se choroba šíří

Mezihostitelem rzi pšeničné je sice žluťucha, avšak rez se udržuje na rostlinách pšenice v dikaryotickém stadiu a přezimuje jako mycelium v listech ozimů. Na jaře se šíří letními výtrusy (urediospórami). Pro šíření potřebuje tato rez především teplé počasí.

Diagnóza

Od června tvoří rez na líci čepelí rezavě hnědé kupky, které pukají a uvolňují letní výtrusy (urediospóry). Kupky letních výtrusů se mohou objevit i v klasech. Později na rubu listů a na pochvách vznikají černé kupky, které zůstávají kryté pokožkou (teliospórové stadium).

Ochrana

Agrotechnická opatření:

Včasná zaorávka výdrolů pšenice před vzcházením nových výsevů. Volba odolnějších odrůd.

Chemická ochrana:

Chemická ochrana je vhodná tehdy, pokud se těsně před metáním kupky rzi vyskytují na 5-15 % odnoží nebo se koncem metání rez nachází na 10-20 % odnoží. Na fungicidy je rez citlivější než např. padlí nebo braničnatka. Proti rzi se používají fungicidy se širším spektrem účinku.

Top