Ochrana ozimých obilnin

Extrémně teplé počasí značně urychluje vývoj vegetace. Mezi pozemky jsou však velmi výrazné rozdíly. Některé jsou hodně nerovnoměrné, především ty, kde rostliny na podzim špatně vzcházely, jsou celkově řídké a vývojově opožděné. Tyto plochy v současném stavu nezaručují vysoký výnos, lze je podpořit listovou výživou a použitím regulátoru na bázi CCC.

Naproti tomu, dobře vzešlé a zapojené porosty vlivem současných podmínek velmi rychle prodlužují a v důsledku toho jsou stébla křehká. Doporučuji proto v tomto případě provést regulaci růstu proti poléhání. Jelikož se nyní rostliny dostávají do citlivé fáze, doporučuji použít silný, ale zároveň šetrný přípravek Medax® Max .

Skutečnost, že přípravek Medax® Max nezkracuje klas dokazuje pokus společnosti Selgen:

Medax® Max obsahuje dvě účinné látky, prohexadion-Ca a trinexapac-ethyl, které se vzájemně velmi dobře doplňují. Účinek prohexadionu-Ca nastupuje velmi rychle i za podmračeného počasí, trinexapac-ethyl se aktivuje později a prodlužuje účinek. Medax® Max proto působí rychle a přitom dlouhodobě, a tím velmi účinně zkracuje a zesiluje stéblo. U tohoto přípravku rovněž není potřeba okyselovat postřikovou jíchu, protože součástí formulace je síran amonný. Široká registrace do všech obilnin a šetrnost k ošetřované plodině tak dělá z tohoto přípravku univerzální a flexibilní produkt pro všechny termíny regulace. Je možné ho použít jak na začátku sloupkování ve fázi 1.-2. kolénka, tak pro dokrácení ve fázi praporcového listu, až po naduřování listové pochvy. Aplikace na začátku sloupkování kromě zesílení a zkrácení spodních internodií způsobuje i významný nárůst kořenové hmoty. Aplikace na konci sloupkování nejvýrazněji zkracuje délku stébla.

Dávkování:

Dávkování morforegulátorů je vždy komplikovaná záležitost, záleží na mnoha faktorech, jako odrůda, hustota porostu, dostatek srážek, intenzita hnojení atd.

POZOR ! Při vyšších teplotách se regulační účinek zvyšuje, je proto potřeba používat nižší dávky, případně volit dělenou aplikaci. Nekombinujte s růstovými herbicidy, zvyšuje se riziko poškození! 

Pšenice ozimá, triticale: střední dávka 0,5 kg/ha  (rozpětí 0,4-0,6 kg/ha podle podmínek)

Lze použít i společnou TM kombinaci s CCC přípravky:

0,3 kg/ha Medax® Max + 0,5 l/ha CCC ) – méně poléhávé odrůdy

0,4 kg/ha Medax® Max + 0,6 l/ha CCC – poléhavější odrůdy

Kombinaci s CCC raději jen do fáze BBCH 31 (první kolénko)

V intenzivních podmínkách nemusí jedno krácení stačit a je lépe použít systém 0,3-0,5 kg/ha Medax Max na začátku sloupkování a 0,3-0,4 kg/ha na dokrácení ve fázi BBCH 37-49.

Ječmen ozimý, žito:                                    0,6-0,75 kg/ha

Vzhledem k tomu, že přípravky na bázi CCC nejsou v ozimém ječmenu registrovány, doporučuji sólo aplikaci Medaxu Max na začátku sloupkování. U ozimých ječmenů bývá často potřebné dokrácení ve fázi BBCH 37-49, proto opět zvažte použítí systému dělené aplikace 0,4-0,6 kg/ha Medax® Max na začátku sloupkování a  0,3-0,4 kg/ha před metáním.

Praktické použití:

Medax® Max lze použít v TM s fungicidy, insekticidy, herbicidy, graminicidy, listovými hnojivy i dalšími regulátory růstu. S hnojivem DAM 390 je možno použít do dávky max. 50 l/ha a nelze už přidávat žádné další přípravky. Aplikace s růstovými herbicidy není příliš vhodná, šetrnější jsou např. Biathlon® 4D nebo Ataman® Complete.       

Upozornění:

Medax® Max rozpouštějte vždy postupným přisypáváním do  proudu vody v přimíchávací nádržce postřikovače.

Podle informací kolegů ze středních a jižních Čech se na citlivých odrůdách začíná objevovat rez plevová!

Rez plevová na poli u Českých Budějovic

Rez plevová na poli u Českých Budějovic

Doporučuji důkladně zkontrolovat porosty a podle aktuálního napadení provést fungicidní ošetření. Na rez plevovou velmi dobře funguje (i kurativně) Priaxor® EC . Tento přípravek se vyznačuje dlouhodobou ochranou proti všem chorobám listů obilnin.

Dávkování:

Priaxor® EC 1 l/ha

Hlavní předností přípravku Priaxor je jeho dlouhodobá účinnost a mimořádně silný fyziologický efekt. Tato variata je také velmi cenově výhodná. V případě vyššího výskytu padlí nebo stéblolamu je možné použít kombinaci Priaxor®  EC 0,75 l/ha + Flexity® 0,25 l/ha.

Priaxor® EC

Postřikový fungicidní přípravek se systémovým účinkem určený k ochraně pšenice ozimé, ječmene, žita ozimého a tritikale ozimého proti houbovým chorobám.

Více...

Cenové srovnání:

Priaxor® patří mezi nejlevnější fungicidy ve své třídě:

Dalším přípravkem, který lze aplikovat již v době sloupkování je Daxur® - fungicid s vysokou kurativní a dlouhodobou preventivní účinností, která zajistí ochranu listů až do metání:

Dávkování:

Daxur® 1 l/ha

Daxur®  má velmi silný kurativní účinek na braničnatku, potlačuje padlí a spolehlivě kontroluje také další listové choroby, které se vyskytují v pozdnější fázi (rzi, DTR ..). Preventivně dokáže ochránit porost až do fáze metání. Kromě fungicidního účinku dokáže ovlivnit fyziologické procesy v rostlinách a omezit stres. 

Daxur®

Udržte rovnováhu mezi výnosem a příznivou cenou Fungicid Daxur® je zaregistrovaný v pšenici, ječmeni, žitu a tritikale. Svou účinností pokrývá prakticky všechny významné choroby od počátku sloupkování po vyvinutý praporcový list. Doporučená dávka je 0,8 - 1,0 l/ha.

Více...

Cenové srovnání:

Daxur® je nejlevnější fungicid ve své třídě:

 Petr Popelka

Petr Popelka

BASF spol. s r.o.

Obchodní zástupce

Agro

Top