Ošetření kukuřice proti plevelům

V příštím týdnu bude zahájeno setí kukuřice

Zároveň se budete rozhodovat, jaké použít herbicidní opatření. Ošetření kukuřice přípravkem AKRIS® proti plevelům má podstatné výhody:

• Hubí kompletní plevelné spektrum – učinkuje na všechny jednoděložné a dvouděložné plevele, kromě vytrvalých. Nepotřebuje partnera k doplnění účinnosti.

• Dlouhé aplikační okno – postřik je možno provést od doby zasetí až do vzejití kukuřice, podle podmínek to může být až 3 týdny. To je výhodné zejména z organizačního hlediska. Aplikace je možná i po vzejití kukuřice, limitující je pouze velikost plevelů. Důležitá je především velikost ježatky kuří nohy, neměla by mít více jak 2 pravé listy.

• Vysoká selektivita – půdní herbicidy vykazují nejmenší fytotoxicidu na kukuřici, nebrzdí ji ve vývoji, což je důležité např. při pozdním setí. V suchém období rostliny méně trpí stresem. Registrované použití je až do 6. listu kukuřice, což svědčí o jeho vysoké selektivitě.

• Vyloučení konkurence plevelů – zabraňuje vzcházení plevelů, které tak nemohou odebrat z půdy žádnou vodu ani živiny, což je důležité především v sušších oblastech.

• Velmi příznivá cena ošetření – patří k nejlevnějším preemergentním ošetřením kukuřice (1548 Kč/ha*), má nejlepší poměr cena/výkon, srovnatelné produkty jsou o 200 – 300 Kč/ha dražší.

Doporučení k aplikaci

Preemergentně - AKRIS® 3 l/ha dávka vody 300 – 400 l/ha

Časně postemergentně AKRIS® 3 l/ha dávka vody maximálně 200 – 250 l/ha V případě aplikace na již vzešlé plevele se snížením dávky vody nebo přidáním smáčedla (ne DASH HC!) zvyšuje spolehlivost účinku, plevele (především ježatka) musí mít max. 2 listy.

Postemergentně AKRIS® 2 l/ha + partner (např. SLALOMTM v dávce 0,3 l/ha)

Při aplikaci na větší plevele je nutné přidat partnera, který účinkuje přes listy plevelů.

Komplexní „ terbuthylazin free“ řešení

Půdní herbicidy dostávají stále přísnější legislativní omezení a výběr přípravků, které se dají použít v pásmech ochrany vod nebo na svazích se velmi zmenšuje. Některé produkty mají omezení z hlediska použití účinné látky terbuthylazin, která se na daném pozemku může aplikovat pouze jednou za 3 roky, což může být komplikace pro některé pěstitele, kteří mají vyšší zastoupení kukuřice v osevním postupu. Jedním z mála komplexních půdních herbicidů, který neobsahuje terbuthylazin a je tak vhodný do antirezistentních opatření, je přípravek WING-P (pendimethalin + dimethenamid-P). Také má mírnější omezení použití na svažitých pozemcích, nesmí se aplikovat na pozemky jejichž okraje jsou vzdáleny od povrchových vod < 10 m. Má podobné vlastnosti jako přípravek AKRIS. Preemergentně se používá dávka 4 l/ha, postemergentně (není registrováno) dávka 2 – 3 l/ha + partner ( např. WING-P 2,5 l/ha + SLALOM 0,3 l/ha).

*ceník AGROFERT 2018

Petr Popelka

Foto: autor

Top