Současný stav řepky a možnosti její ochrany

Řepka olejka

Po velikonočních svátcích došlo k oteplení, teploty se ve stínu přibližovaly k 20°C. Rostliny intenzivně regenerují a zahájily dlouživý růst. Většina porostů má optimální hustotu nebo jsou až přehuštěné. Tyto v současné době nepotřebují žádný zásah. Je však potřeba je sledovat v dalších dnech, protože vlivem vysokých teplot u nich může dojít k rychlému prodlužovacímu růstu.

Ten má za následek nevyrovnaný poměr ve vývoji vrcholového květenství a bočních větví, což způsobuje nevyrovnané kvetení a následně dozrávání. Může docházet k praskání lodyh kvůli vysoké intenzitě růstu a tím vytváření vstupních bran pro choroby. Následně jsou rostliny náchylnější k poléhání a tím k výšším ztrátám při sklizni. Při splnění výše uvedených podmínek bude potřeba regulační zásah provést. Lokálně se ale také objevují porosty řídké, kde není dostatečný počet jedinců. Rostliny jsou však silné a mají potenciál volný prostor zaplnit bočními větvemi. V této situaci je třeba provést regulační zásah při výšce rostlin do cca 15 cm, což je možné udělat již tento týden. Pro uvedený případ je vhodné použití přípravku CARYX® , který je nejúčinnějším regulátorem na trhu. Dávku volte podle konkrétního stavu porostu v rozmezí 0,5 – 0,8 l/ha. Další opatření se budou odvíjet od dalšího vývoje porostu.

Caryx®

• Přípravek speciálně vyvinutý pro regulaci řepky.

• Obsahuje dvě účinné látky – metconazole a mepiquat chloride s odlišným mechanizmem účinku, které se vzájemně vhodně doplňují.

o Metconazole účinkuje rychleji a kratší dobu.

o Mepiquat chloride pozvolněji a dlouhodoběji.

• Působí i při nízkých teplotách.

• Obsahuje pokrokové smáčedlo, které umožňuje rychlé proniknutí účinných látek do rostliny a odolnost vůči smyvu deštěm (proto nemíchejte s DAM – zvyšuje se riziko poškození).

• Velmi dobrý poměr cena x regulační účinek

Krytonosci se zatím v porostech objevují sporadicky, intenzivnější nálet očekáváme tento týden. Insekticidní zásah by se měl provést asi týden po vrcholném náletu, v případě použití neonikoninoidů se osvědčilo aplikaci udělat ještě později. Tyto látky jsou systemické, dokážou se rozvádět v rostlině a tak působit i na larvy. Do této skupiny patří i přípravek GAZELLE . Jeho výhodou je mimo jiné také příznivé legislativní omezení, např. není zařazený jako nebezpečný pro včely. Pro ošetření proti krytonoscům se lépe hodí kombinace s pyrethroidy, např. . Doporučená dávka na krytonosce je 0,2 l/ha + 0,1 kg/ha GAZELLE.

Top