Ochrana kukuřice proti plevelům

Úspěšné pěstování kukuřice závisí na kvalitně provedené herbicidní ochraně, protože patří k plodinám, které velmi citlivě reagují na konkurenci plevelů. Nepochybně nejlepší variantou by bylo. kdybychom dokázali úplně zabránit vzejití plevelů. K tomuto účelu se používají půdní herbicidy, které jsou rovněž velmi selektivní. Jejich nevýhodou je vyšší závislost na půdní vláze a kvalitní přípravě půdy. V posledních letech začali někteří pěstitelé používat postemergentní přípravky. Tyto však mají několik nevýhod. Ve fázi vhodné k aplikaci může už být porost silně zaplevelený, a tím omezený ve vývoji. Tyto přípravky mají také horší selektivitu, přededevším pokud jsou rostliny ve stresu, např. ze sucha.

Výhody a nevýhody herbicidních strategií v kukuřici:

.

Porovnání herbicidních variant (pokus ADW AGRO 2019):

Kontrola

Vysoké zaplevelení silně konkuruje kukuřici

Postemergentní přípravek

Po aplikaci je vidět dobrá účinnost na plevele, kukuřice je však stresovaná účinkem herbicidů a konkurencí plevelů.

Časně postemergentní aplikace

Kukuřice ošetřená spolehlivými a selektivními přípravky. Bez konkurence plevelů se úspěšně vyvíjí.

Nejúčinnější a nejjistější variantou se jeví časně postemergentní aplikace, která spojuje výhody obou systémů a eliminuje jejich slabiny. Provádí se v době, kdy plevele vzchází nebo jsou v časných růstových fázích. V této době je jejich škodlivost ještě nízká a kukuřici nekonkurují. V této technologii se kombinují účinné látky působící přes listy, které spolehlivě zlikvidují první, nejsilnější vlnu plevelů, s látkami působícími přes půdu, které zabrání vzcházení dalších. Kombinace půdního a listového herbicidu navíc působí synergicky, především se zvyšuje rychlost a spolehlivost účinku.

Flexibilitou v použití z hlediska doby aplikace se vyznačuje přípravek Akris®, který hubí kompletní plevelné spektrum a lze jej použít k preemergentnímu i časně postemergentnímu ošetření. Ve srovnání s konkurenčními přípravky se vyznačuje spolehlivějším účinkem za sucha. Přípravek Akris® učinkuje i na vzešlé plevele, limitující je pouze fáze ježatky, která by neměla mít více než 2 pravé listy. Dvouděložné plevele mohu být větší.

Herbicidní řešení se řídí vývojovou fází ježatky

1) Ježatka max. 2 pravé listy:

Preemergentní nebo časně postemergentní aplikace

Preemergentní nebo časně postemergentní aplikace

Akris® je přípravek velmi vhodný do časně postemergentních kombinací. Spolehlivým partnerem s příznivou cenou je přípravek Slalom , který má kombinované působení přes půdu i přes listy, účinkuje na trávovité a dvouděložné plevele v raných růstových fázích. Aplikace se řídí růstovou fází plevelů - kontroluje ježatku kuří nohu do fáze 3 listů a dvouděložné plevele do fáze 5-6 pravých listů. Spolehlivost se zvyšuje přidáním smáčedla (Trend, Mero, Break Thru, Šaman. NE Dash).

.

2) Ježatka max. 3 pravé listy:

Časně postemergentní aplikace

Časně postemergentní aplikace

.

3) Ježatka má více než 3 pravé listy:

Účinná látka terbuthylazin má zásadní legislativních omezení, které se stále stupňují. Je to především zákaz použití v pásmech ochrany vod a na svazích. Po re-registraci přípravku Akris® došlo k přidání dalšího omezení - SPE 1 ZA ÚČELEM OCHRANY PODZEMNÍ VODY NEAPLIKUJTE TENTO PŘÍPRAVEK NEBO JINÝ, JESTLIŽE OBSAHUJE ÚČINNOU LÁTKU TERBUTHYLAZIN, VÍCEKRÁT NEŽ JEDNOU ZA TŘI ROKY NA STEJNÉM POZEMKU V MAXIMÁLNÍ DÁVCE 850 G ÚČ. L. TERBUTHYLAZIN /HA.

Toto omezení je zásadní pro mnoho pěstitelů kukuřice a týká se současnosti všech přípravků s účinnou látkou terbuthylazin:

Pokud se vás týkají uvedená omezení, chci vám nabídnout alternativní řešení, které je stejně kvalitní:

První možností je použití přípravku Wing®-P (pendimethalin + dimethenamid-P), který svými vlastnostmi může plně nahradit přípravek Akris. Ošetření kukuřice se provádí preemergentně před vzejitím plodiny, zpravidla do 3 dnů po zasetí na kvalitně připravený pozemek. Na základě zkušeností ze zahraničí je Wing®-P možné aplikovat i na vzcházející porost kukuřice (postemergentní aplikace není v ČR registrována).Druhá možnost je použití přípravku Outlook® (dimethenamid-P). U tohoto přípravku však musíme počítat s nižší účinností na některé dvouděložné plevele, např. merlíky. Je proto nutné jej kombinovat s jinou účinnou látkou, která má na tyto plevele spolehlivý půdní účinek, např. mesotrione (Slalom). 


Tabulka legislativních omezení herbicidů BASF :


.

Uvedené přípravky nabízí mnoho kombinací, které si můžete poskládat podle vašich potřeb a s ohledem na legislativní omezení:

Související plodiny

 Petr Popelka

Petr Popelka

BASF spol. s r.o.

Obchodní zástupce

Agro

Top