Doporučení pro boj s plevely ve slunečnici v suchém roce v systému Clearfield® Plus

Pěstování slunečnice v systému Clearfield® Plus je nejvýznamnějším systémem v České republice. Od roku 2017, kdy byl tento systém u nás zaveden si získal přízeň pěstitelů díky několika přínosům, mezi které patří vyšší výnosy certifikovaných odrůd Clearfield® Plus, vyšší odolnost těchto hybridů vůči imazamoxu a lepší účinnost na plevele díky novému systému smáčedel.

V praxi se používají tři hlavní přístupy k herbicidnímu ošetření slunečnice v systému Clearfield® Plus , v kterých se používají dva známé přípravky Wing® P a Pulsar® Plus :

  • 1) PRE aplikace Wing® P v dávce 4 l/ha a POST aplikace Pulsar® Plus v dávce 2 l/ha
  • 2) Jednorázová POST aplikace Pulsar® Plus v dávce 2 l/ha
  • 3) Dělená POST aplikace Pulsar® Plus v dávce 2x 1 l/ha

Všechny přístupy řeší stejně dobře jak jednoděložné, tak dvouděložné plevele.

Doporučením společnosti BASF v roce 2020 vzhledem k aktuální situaci a předpovědi nízké úrovni srážek v nadcházejícím období při vzcházení slunečnice je POST aplikace.

Jednorázová POST aplikace

Je ideálním řešením v případě, že srážky přijdou ve větším množství až po vzejití slunečnice. Hlavním signálem pro vhodnost aplikace je u dvouděložných plevelů vývojová fáze merlíků, které by neměly mít více jak 2 pravé listy, ostatní plevele mohou mít i 3 až 4 pravé listy. Jednoděložné plevele by měly mít v této fázi 1 až 3 pravé listy.

Dělená POST aplikace

Je spolehlivým řešením, v případě, že srážky přicházejí nepravidelně, v menší míře a plevele tak vzchází ve vlnách. Mnohé plevele (merlíky, béry atd.) si tak vytváří silnou voskovou vrstvu jako ochranu proti UV záření. Jiné zas snižují obvyklý objem své listové plochy (ježatky, heřmánky atd.). V důsledku toho přijímají mnohé plevele hůře účinné látky. Unikátní systém smáčedel v Pulsaru Plus rozrušuje voskovou vrstvičku a lépe potírá povrch listu.

Pro první aplikaci v dávce 1 l/ha by měly být dodrženy stejné vývojové fáze jako u jednorázové aplikace. Druhá aplikace v dávce 1 l/ha by měla následovat po 7 dnech.

Poznámka.: Nikdy nestříkejte Pulsar® Plus na hybridy Clearfield®!

srovnání účinku Pulsaru Plus vs kontrola
Vlevo post aplikace Pulsar Plus 2 l/ha, vpravo kontrola
Top