Ochrana slunečnice proti plevelům

Základem úspěšného pěstování slunečnice je ochrana proti plevelům. Slunečnice na počátku svého vývoje jim nedokáže konkurovat, a proto při nezvládnutí tohoto zásahu dochází k znatelnému snížení výnosu. Pokud pěstujete klasické hybridy, jsou k dispozici pouze půdní herbicidy, které se aplikují před vzejitím slunečnice. U hybridů, které patří do některé HT technologie (např. Clearfield® , Clearfield® Plus ) je jednou z variant použití půdního preemergentního herbicidu a po vzejití slunečnice následná aplikace herbicidu patřícího do dané technologie ( Pulsar® 40 , nebo Pulsar® Plus ). Spolehlivým, komplexním a cenově výhodným přípravkem je Wing® P , který je určený k ochraně slunečnice nebo kukuřice proti jednoděložným a dvouděložným plevelům. Spolehlivě hubí všechny jednoleté plevele, neúčinkuje na vytrvalé. Obsahuje dvě účinné látky, dimethenamid-P a pendimethalin, které se vzájemně vhodně doplňují jak z hlediska účinku na jednotlivé plevele, tak z hlediska mechanizmu působení. Pendimethalin je selektivní herbicidní látkou, která je absorbována kořeny a listy rostlin. Ovlivňuje růst plevele krátce po vyklíčení a vzejití. Dimethenamid-P je absorbován přes koleoptile plevelů, přičemž téměř ihned po aplikaci zastaví růst semen, kořenů a další vývoj citlivých plevelů. Dávka 4 l/ha, aplikace po zasetí, před vzejitím plodiny.

Hlavní přednosti

• Kompletní účinnost proti jednoděložným a dvouděložným plevelům

• Hotová formulace – jednoduchá manipulace

• Vysoká selektivita

• Dlouhotrvající půdní účinek

• Nová formulace zajišťující spolehlivější působení v sušších podmínkách

• Cenově nejvýhodnější komplexní řešení (viz. tabulka)

Wing-P

Od letošního roku nabízíme nový herbicid Stomp® Aqua

Hlavní výhodou je jeho pokročilá formulace – kapsulovaná suspenze. Účinná látka pendimethalin (455 g/l) je uzavřena do polyuretanových mikrokapsulí. Dochází tak k postupnému uvolňování účinné látky, přípravek proto funguje mnohem déle a spolehlivěji než předešlé formulace. Podstatnou výhodou je také lepší selektivita k ošetřované plodině. Letos je Stomp® Aqua nabízen za výhodnou zaváděcí cenu 423 Kč/l*. Maximální registrovaná dávka je 2,6 l/ha.

Pro ošetření slunečnice je možné Stomp® Aqua kombinovat s dalšími herbicidy (Outlook, Successor, Bandur).

Pro pěstitele Clearfield® , nebo Clearfield® Plus hybridů slunečnice, kteří dávají přednost systému nejdříve preemergentního ošetření půdním herbicidem a následně “dočištění” přípravkem Pulsar® 40 , nebo Pulsar® Plus je přípravek Stomp® Aqua cenově velmi výhodným řešením (viz. tabulka).

Top