Doporučení pro podzimní regulaci řepky

V letošním roce se řepky zakládaly v širokém časovém pásmu, část porostů se podařilo zaset na začátku srpna, potom přišlo přerušení kvůli deštivému počasí. Následující velmi teplé období sice umožnilo dosetí ploch, ale na mnoha místech zkomplikovalo přípravu půdy a následně mělo za následek obtížné vzcházení. Rostliny jsou proto ve velmi rozdílných růstových fázích. Prvně seté porosty jsou již zregulovány, nyní přicházejí na řadu ty, které byly zaseté v druhé polovině srpna. Řepka, která byla založená až ke konci srpna, nyní bojuje se škraloupem, místy s útoky dřepčíků a hrabošů. V následujících dnech by měly přijít dešťové přeháňky a protože je stále velmi teplé počasí, bude docházet k intenzivnímu růstu. Z tohoto důvodu bude důležité provést kvalitní podzimní morforegulaci spojenou s fungicidní ochranou proti houbovým chorobám. Občas se v této souvislosti používá termín „brzdění řepky“, ale ten není správný. Brzdit růst může počasí, méně selektivní herbicidy, rezidua v půdě, choroby a škůdci. Regulátory růstu, už podle názvu, rostliny v růstu nebrzdí, ale ovlivňují jejich hormonální procesy, omezují dlouživý růst a podporují růst kořenů a diferenciaci bočních pupenů. Pro tyto situace jsme vyvinuli a doporučujeme přípravek Caryx® , který zajišťuje dokonalé zastavení apikální dominance, podporuje vznik pupenů výnosotvorných větví, zesiluje kořenový krček a napomáhá zvyšovat objem kořenové hmoty. Zároveň dostatečně chrání před fomovou hnilobou a dalšími méně významnými podzimními chorobami řepky.

Hlavní přínosy:

  • Jako jediný na trhu obsahuje regulační látku (mepiquat-chlorid) a fungicidní látku s regulační účinností (metkonazol).
  • Je silným regulátorem, kombinuje rychlý a silný regulační efekt (metkonazol) a pozvolné, dlouhodobé působení (mepiquat-chlorid). Zároveň poskytuje výbornou fungicidní účinnost zejména proti fómě.
  • Účinkuje již od 5 °C.
  • Má unikátní formulaci speciálně vyvinutou pro řepku.
  • Je flexibilní – doporučenou dávku lze stanovit dle potřeby.
  • Snižuje pH postřikové jíchy - zvyšuje účinek insekticidů!

Neošetřeno
Neošetřeno

Slabý průměr kořenového krčku a vytáhlý kořenový krček představuje riziko oslabení porostu nebo úplné vyzimování

Ošetřeno Caryx® 1 l/ha
Ošetřeno Caryx® 1 l/ha

Zesílený průměr a nižší výška kořenového krčku s vyšším navětvením (budoucí výnosotvorné větve)

Doporučení pro aplikaci:

Dávkování přípravku je odvislé od několika faktorů. Nejdůležitějším z nich je stav porostu v době aplikace a termín. Vyšší dávku volíme na silné porosty, které dosáhly fáze 3 - 4 listů v první polovině září. U nejvíce vyvinutých rostlin je vhodné použít dělenou dávku. Tu volíme také v případě, že je porost nevyrovnaný. Z dalších faktorů rozhoduje typ hybridu, průběh počasí a stav pozemku. Například při současném horkém a suchém počasí volíme raději nižší dávku, abychom rostliny nestresovali. U náchylných odrůd nebo při vyšším tlaku chorob doporučujeme TM s přípravkem Efilor®   (Caryx® 0,5 - 0,7 + Efilor® 0,3 - 0,5 l/ha) nebo  Belanty® (Caryx® + Belanty® 0,7 + 0,5 l/ha)

Caryx® svým účinkem zajišťuje vynikající stav řepky pro přezimování a pro obnovení jarní vegetace. Vlivem vytvoření silné kořenové architektury s vysokým ukládáním zásobních látek do kořenů také přispívá k vysoké odolnosti k jarním stresovým faktorům jako je sucho či kolísání teplot.

Cenové srovnání:

Omezení: 

PRAKTICKÉ INFORMACE:

Speciálně vyvinutá formulace

Přípravek Caryx® má formulaci speciálně vyvinutou přímo pro řepku. Moderní systém smáčedel, který obsahuje, zajišťuje lepší penetraci do pletiv již 30 min. po aplikaci. V případně tankmixu s jinými přípravky na ochranu rostlin nebo s listovými hnojivy, zlepšuje i jejich pronikání do rostlin.  Caryx®, jako jediný přípravek na trhu působí již od 5 °C. Účinná látka metconazole působí rychle a razantně, mepiquat-chlorid pozvolna a dlouhodobě. Tím je tento přípravek unikátní a převyšuje ostatní morforegulátory. 

Snižuje pH postřikové jíchy

Jeho hodnota je pro dávku 1 l/ha pH 5,3, čímž v případě tank-mixu zvyšuje účinnost insekticidů, které pro správné působení vyžadují kyselé pH postřikové jíchy. Tím lze ušetřit za okyselovadla.

Mísitelnost 

Caryx® je možný kombinovat s jinými přípravky kromě postemergentních herbicidů (Galera podzim, Belkar). Lze místit s bórem (50-75 g/ha) a při nedostatku síry a hořčíku s hořkou solí 10 kg/ha. Proti výdrolu obilnin je možné přidat graminicid Stratos® Ultra.

Caryx®

Fungicid s optimálním regulačním účinkem dodávající rostlinám energii pro přezimování, vývoj a výnos.

Více o přípravku Caryx®

Související přípravky

Související plodiny

 Petr Popelka

Petr Popelka

BASF spol. s r.o.

Obchodní zástupce

Agro

Top