Ozimé obilniny - Ochrana porostů silně napadených houbovými chorobami

Strategie ochrany ozimých obilovin patří v rozhodování k těm nejsložitějším. Ovlivňuje ji totiž mnoho faktorů, nejvýrazněji počasí, citlivost odrůdy a tlak chorob v daném roce. Rozhodování se řídí většinou podle aktuální situace v porostech a také podle možností techniky.

Po letošní mírné zimě se na listech ozimých obilovin nachází houbové choroby ve větší míře, než je obvyklé. V jiných letech starší listy zmrznou a tím i největší zdroj infekce. Suchý průběh počasí v posledních týdnech sice zpomalil jejich rozvoj, v posledních dnech však napršelo, takže po oteplení příjdou příznivé podmínky pro jejich rozvoj.

Nejvíce se nyní na listech vyskytuje braničnatka a padlí, na některých rostlinách byla objevena i rez plevová. Pokud se choroby nachází už i na třetím listu (počítáno od nejmladšího), je nutné zásah udělat co nejdříve. Současné chladné počasí podporuje především šíření braničnatky, ale po oteplení se budou šířit i ostatní. V této době je potřeba také zkontrolovat stav pat stébel, pokud jsou zahnědlé, ukazuje to na výskyt některé choroby, jejiž určení není vždy jednoduché. Může to být pravý stéblolam, rhizoctonia, plíseň sněžná, fusarium….Jejich diagnostika není tak důležitá, pokud použijete univerzální fungicid, který učinkuje na všechny choroby pat stébel. Po zákazu účinných látek prochloraz a thiophanate-methyl, které se na ochranu proti chorobám pat stébel nejvíce používaly, je potřeba tyto nahradit jinými, stejně fungujícími. Mezi ně patří například prothioconazole a metconazole, které jsou obsaženy v balíčku Osiris® pack (Alterno + Curbatur). Účinnost jednotlivých látek je zobrazena v následující tabulce (Fungicide activity and performance in wheat, AHDB Information Sheet 48, Spring 2016):

Vysvětlivky: účinnost je vyjádřena číselně: 1-nejslabší, 4-nejlepší Eyespot – stéblolam, Mildew – padlí, Septoria tritici – braničnatka pšeničná, Yellow rust – rez plevová, Brown rust – rez pšeničná, Ear blight –„fusariózy“ Pro srovnání jsou v tabulce rovněž uvedeny již zakázané účinné látky.

Pro časně jarní ošetření obilnin proti houbovým chorobám jsou určeny přípavky Osiris® Pack nebo Tango® Flex:

Osiris® Pack použijeme v případech, kdy na patách stébel objevíme zahnědnutí, u kterého nelze přesně určit patogena, protože tento produkt dokáže kontrolovat všechny choroby vyskytující se na bázích. Zároveň spolehlivě učinkuje i na listové choroby.

Dávkování: Alterno® 0,4 l/ha + Curbatur® EC 250 0,4 l/ha

Tango® Flex (Revystar® + Flexity®) můžeme použít v těch případech, když na patách stébel spolehlivě detekujeme pravý stéblolam, na který má dobrou účinnost, nebo se vyskytují jenom listové choroby, protože má výbornou účinnost na padlí, braničnatky, rzi a další.

Dávkování: Revystar® 0,75 l/ha + Flexity® 0,25 l/ha

Letošní průběh jara komplikuje práci na polích, potřebné ochranné zásahy se odsouvají

V těchto dnech, kdy polní práce byly pozastaveny, je více času zamyslet se nad další strategií ochrany ozimých obilovin. Některé porosty se již dostaly do fáze vhodné pro morforegulaci, proto bude vhodné spojit toto opatření s ochranou proti houbovým chorobám.

O morforegulaci bychom měli uvažovat u porostů v dobré kondici, dobře nahnojených, dostatečně hustých a u náchylných odrůd. Stresované a řídké porosty bych doporučil regulovat až v pozdější fázi, pokud se jejich stav zlepší a zvýší se riziko polehnutí.

Přípravek Medax® Max obsahuje dvě účinné látky, prohexadion-Ca a trinexapac-ethyl. Díky této kombinaci má přípravek spolehlivější účinnost za nepříznivých podmínek, jako jsou nízké teploty a nízké sluneční záření. Medax® Max začíná účinkovat už od 5 °C, optimální rozpětí teplot je 7-25 °C. Ve srovnání s přípravky obsahujícími pouze trinexapac-ethyl nepotřebuje Medax® Max pro plný účinek sluneční záření. Účinek prohexadionu-Ca nastupuje velmi rychle i za podmračeného počasí, trinexapac-ethyl se aktivuje později a prodlužuje účinek. U tohoto přípravku rovněž není potřeba přidávat do tvrdé vody síran amonný, je už součástí formulace. Široká registrace do všech obilnin a šetrnost k ošetřované obilnině tak dělá z tohoto přípravku univerzální a flexibilní produkt pro všechny termíny regulace obilnin. Je možné ho použít jak na začátku sloupkování ve fázi 1-2. kolénka, tak pro dokrácení ve fázi praporcového listu až naduřování listové pochvy. Aplikace na začátku sloupkování kromě zesílení a zkrácení spodních internodií způsobuje i významný nárůst kořenové hmoty. Aplikace na konci sloupkování nejvýrazněji zkracuje délku stébla.

Dávkování:

Dávkování morforegulátorů je vždy komplikovaná záležitost, záleží na mnoha faktorech jako odrůda, hustota porostu, dostatek srážek, intenzita hnojení atd.

Pšenice ozimá, triticale:

střední dávka 0,5 kg/ha (rozpětí 0,4-0,6 kg/ha podle podmínek)

Lze použít i společnou TM kombinaci s CCC přípravky:

0,3 kg/ha Medax® Max + 0,5 l/ha CCC (např. Cycocel 750 SL) – méně poléhávé odrůdy

0,4 kg/ha Medax® Max + 0,6 l/ha CCC – poléhavější odrůdy

Kombinaci s CCC raději jen do fáze BBCH 31 (první kolénko)

V intenzivních podmínkách nemusí jedno krácení stačit a je lépe použít systém 0,4-0,5 kg/ha Medax® Max na začátku sloupkování a 0,3-0,4 kg/ha na dokrácení ve fázi BBCH 37-49.

Ječmen ozimý, žito:

0,6-0,75 kg/ha

Vzhledem k tomu, že přípravky na bázi CCC nejsou v ozimém ječmenu registrovány, doporučuji sólo aplikaci Medaxu Max na začátku sloupkování. U ozimých ječmenů bývá často potřebné dokrácení ve fázi BBCH 37-49, proto opět zvažte použítí systému dělené aplikace 0,5-0,6 kg/ha Medax® Max na začátku sloupkování a 0,3-0,4 kg/ha před metáním.

Grafy ukazují jednak vyšší účinek dávky Medaxu Max v dávce 0,5 kg/ha ve srovnání s trinexapac-ethylem v dávce 0,3 l/ha, a také silnější krácení při aplikaci ve fázi BBCH 37-39

Praktické použití:

Medax® Max lze použít v TM s fungicidy, insekticidy, herbicidy, graminicidy, listovými hnojivy i dalšími regulátory růstu. S hnojivem DAM 390 je možno použít do dávky max. 50 l/ha a nelze už přidávat žádné další přípravky. Aplikace s růstovými herbicidy je možná, ale není příliš vhodná.

Medax® Max rozpouštějte vždy postupným přisypáváním do proudu vody v přimíchávací nádržce postřikovače.

Tabulky přepočtených dávek najdete na www.agro.basf.cz v odkazu ZDE

Hlavní přednosti:

  • Silný regulátor s rychlým a dlouhodobým účinkem
  • Vysoká selektivita
  • Flexibilní doba použití BBCH 29 – 49 (jařiny do BBCH 39)
  • Podpora tvorby kořenů
  • Registrace do všech obilovin
  • Bez aplikačních omezení v ochranných pásmech vod
  • Bezproblémová mísitelnost s fungicidy, insekticidy a listovými hnojivy
  • Nezávislost na počasí
  • Příznivá cena
 Petr Popelka

Petr Popelka

BASF spol. s r.o.

Obchodní zástupce

Agro

Top