Ochrana ozimých obilnin proti plevelům

Podzimní ošetření

Trendem posledních let je ošetřovat ozimé obilniny proti plevelům již v podzimním období. Důvodů je několik. Hlavním z nich je vyloučení konkurence plevelů již na začátku růstu plodiny. Významným faktorem posledních let se stává zvyšující se počet  rezistentních populací chundelky metlice a obecně vyšší výskyt trávovitých plevelů. Herbicidy určené pro podzimní aplikaci jsou většinou méně fytotoxické, spolehlivěji kontrolují i rezistentní kmeny chundelky metlice a také plevele spodního patra. Při rozhodování o výběru přípravku pro podzimní herbicidní ošetření hraje hlavní roli několik faktorů. Nejdůležitější z nich jsou spolehlivost účinku, aplikační omezení a náklad na ošetření, který se vlivem klesajících výkupních cen komodit dostává do popředí.

Společnost BASF nabízí osvědčené řešení v podobě dvou komplexních podzimních herbicidů, Pontos® a Chocker®, aby si každý mohl vybrat nejvhodnější variantu podle svých priorit:

Potřebuji komplexní přípravek bez legislativních omezení:

Chocker® je širokospektrální herbicid, který zajišťuje spolehlivý účinek proti chundelce metlici a širokému spektru dvouděložných plevelů ve všech ozimých obilninách. Jeho velkou předností je absence omezení v ochranných pásmech vod a na svazích. Při silnějším výskytu výdrolu řepky je vhodné přidat např. 7,5 g přípravku Gropper SX (případně ú. l. florasulam).

Potřebuji levné ošetření

Pontos®, vyniká především nízkou cenou ošetření ( v dávce 0,5 l/ha - 909 Kč/ha*). Je to přípravek, který má výbornou účinnost především na trávovité plevele, ale velmi dobře kontroluje i dvouděložné. Má dobrou účinnost na výdrol řepky, včetně odrůd z technologie Clearfield®. Pro posílení účinku na heřmánkovité plevele a svízel je vhodné přidat partnera (ú.l florasulam - Kantor, Fragma...,  ú.l. metsulfuron-methyl - Gropper SX, aj.) 

Potřebuji spolehlivé a zároveň cenově výhodné řešení

Velmi nadějným a v praxi už odzkoušeným řešením je kombinace obou výše uvedených přípravků Pontos® + Chocker® 0,25 + 0,25 l/ha, která dokáže spolehlivě kontrolovat jednoděložné i dvouděložné plevele včetně výdrolu řepky. Toto ošetření je za velmi příznivou cenu 1062 Kč/ha*. 

* Ceník Agrofert 2023 

tabulka ceníku společnosti Agrofert pro podzim 2023 ukazující výhodnost přípravků od společnosti BASF
Cenové srovnání na konkurenční přípravky (Ceník Agrofert 2023)

Pontos®

Obsahuje flufenacet a novou účinnou látku picolinafen. Aplikuje se časně postemergentně (2.-3. list obilniny) v dávce 0,5 l/ha. Aplikaci je možné spojit s insekticidem proti přenašečům virových chorob obilnin, např. Voodo®. Nedoporučuji přidávat smáčedlo, mohlo by dojít ke snížení selektivity.

Vzhledem k rozšiřujícím se problémům s jílkem mnohokvětým či lokálním výskytům psárky polní, některé podniky úspěšně vyzkoušely registrovanou dávku 1 l/ha, která významně zvyšuje účinnost na tyto trávovité a další problematické dvouděložné plevele. Pokud použijete tuto dávku, pak je nutné podle registrace provést aplikaci preemergentně s optimálním množství vody 300 l/ha a více.

Další možnosti uplatnění:

  • Kombinace herbicidu a vláčení prutovými bránami

Moderní technologie, která se začíná provádět nejenom v ekologickém zemědělství, je provlačování porostů obilnin prutovými bránami, které dokáže částečně omezit výskyt plevelů. Problémem však zůstávají trávovité a vytrvalé plevele, které tomuto mechanickému způsobu likvidace vzdorují. Je proto vhodná kombinace s herbicidem. Je možné použít přípravek Pontos® v dávce 0,4 - 0,5 l/ha, který spolehlivě vyřeší  trávovité i dvouděložné plevele za velmi dobrou cenu a jeho účinnost není ovlivněna mechanickou kultivací.

  • Rozdělení na podzimní a jarní aplikaci herbicidů

Pokud se na pozemku ve větším množství vyskytují vytrvalé plevele (pcháč, svlačec...) nebo je silný tlak jarních plevelů (opletka, merlíky ....) který může být častý např. u podniků s kejdovým hospodářstvím, nebo při půdoochranném zpracování půdy s posklizňovými zbytky na povrchu. V těchto případech je výhodnější použít jednu herbicidní aplikaci na podzim, která vyloučí konkurenci na začátku vývoje plodiny a druhou na jaře, která vyřeší druhotné zaplevelení a vytrvalé plevele. Z hlediska ekonomiky zásahu je vhodné použít cenově výhodný herbicid, u kterého lze navíc použít sníženou dávku bez výrazného snížení účinnosti na cílové plevele. Tyto parametry splňuje přípravek Pontos®, který aplikujeme ve snížené dávce 0,4 l/ha a následně na jaře můžeme použít přípravek Biathlon® 4D v dávce 40 - 50 g/ha (+Dash 0,4 - 0,5 l/ha). Toto řešení je vysoce účinné a zároveň cenově výhodné.

Charakteristika přípravku Pontos®

  • Unikátní účinná látka pikonalifen
  • Kontroluje široké spektrum plevelů, včetně rezistentní chundelky, velmi vysoká účinnost na plevele spodního patra (violky, rozrazily…), dobrá účinnost na výdrol řepky, včetně Clearfield®, slabší na heřmánkovité, svízel a vlčí mák. Doporučuje se proto přidat partnera (např. Gropper 7,5g, Husar 100g ...)
  • Registrace do všech ozimých obilnin
  • Krátká reziduální půdní účinnost (pikonalifen 1 měsíc, flufenacet 2-3 měsíce) – bez omezení pro následné plodiny
  • Výrazný synergický efekt v kombinacích
  • Dávka 0,5 l/ha postemergentně, optimálně ve fázi 2–5 listů obilniny, na vzešlé plevele
  • Dávka 1 l/ha preemergentně proti psárce polní, jílku vytrvalému
  • Vyloučen v pásmech ochrany povrchových vod a na svazích
  • Velmi příznivá cena

Chocker®

Ideální termín aplikace přípravku Chocker® je mezi 1. a 3. listem obilniny, ale při pozdních výsevech je možno ho použít i preemergentně. Rozhodující pro účinek je fáze plevelů - nejlépe jsou plevele hubeny do fáze 2 pravých listů. Pro posílení účinku na výdrol řepky je vhodné přidat např. 7,5 g přípravku Gropper (případně ú. l. florasulam). Přípravek nepotřebuje k dobrému účinku vysoké teploty, stačí pokud denní teploty dosahují alespoň 5 °C. Doporučená dávka vody je 200-400 l/ha. Přípravek je mísitelný s běžně používanými insekticidy a herbicidy. Ideální z hlediska načasování je kombinace s insekticidem proti přenašečům virových chorob obilnin např. Voodo®. To je u časných výsevů téměř povinnost. Přípravek Chocker® nelze míchat s koncentrovaným hnojivem DAM 390.

Charakteristika přípravku Chocker®:

  • Nízká aplikační dávka 0,5 l/ha - POHODLNÉ POUŽITÍ
  • Žádná významná omezení aplikace – BEZ STAROSTÍ
    • Lze použít v OP II. stupně podzemní a povrchové vody
    • Lze použít na svažitých pozemcích, a to i bez vegetačních pásů
    • Při použití 90 % nízkoúletových trysek pouze 4 m od povrchové vody
  • Likviduje populace chundelky metlice rezistentní k sulfonylmočovinám – ÚČINNÉ
  • Registrace do všech oz. obilnin (pšenice, ječmene, žita a triticale) – UNIVERZÁLNÍ
  • Dlouhodobá reziduální účinnost: diflufenican 6 měsíců, flufenacet 3 měsíce - SPOLEHLIVÉ
  • BEZ omezení pro následné plodiny – BEZ STAROSTÍ

 Petr Popelka

Petr Popelka

BASF spol. s r.o.

Obchodní zástupce

Agro

Top