Revyluce v ochraně osiva pšenice

Moření osiva je v současné době již standardní operací, která se často provádí "automaticky" a tím se někdy podceňuje její důležitost. Toto opatření zabraňuje nejenom napadení rostlin chorobami přenosnými osivem, ale ovlivňuje jejich celkový zdravotní stav a kondici od začátku vývoje. Prémiová mořidla dokáží ochránit porosty před patogeny napadající kořenový systém, báze stébel i listy. Jejich benefitem je i fyziologické působení na růst a tím zlepšení celkového stavu. Silné a zdravé rostliny dokáží lépe odolávat stresovým faktorům.   

Nečekaně velké problémy dokáže v porostech obilnin způsobit výskyt sněti zakrslé. Nebezpečí této choroby spočívá v tom, že její příznaky jsou po větší část vývoje skryté, takže se o jejím výskytu často dozvíme až ve fázi plně vyvinutého klasu. O to vážnější jsou její důsledky, kdy při silném napadení snětí zakrslou dochází k úplnému znehodnocení sklizně. Poznáme to tak, že zrno je cítit po rybině. Sklizené zrno není možné použít pro potravinářské ani krmné účely a musí být spáleno. Chlamydospóry sněti zakrslé přežívají v půdě až 10 let, a tak není divu, že řada významných zemědělských podniků pravidelně moří osivo pšenice i proti této chorobě. 

 Po dlouhá léta byla na trhu pouze jediná účinná látka, která vykazovala proti sněti zakrslé spolehlivou účinnost - difenoconazol. To už neplatí. Se zavedením účinné látky Revysol® přichází změna i do tohoto segmentu ochrany rostlin. Revysol® (mefentrifluconazol) vykazuje výbornou účinnost proti sněti zakrslé i proti sněti mazlavé. Od loňského roku získala tato látka regIstraci pro moření pšenice ozimé pod značkou Relenya®    

Relenya® je po dlouhé době nová učinná látka v boji proti sněti zakrslé a sněti mazlavé. To nám umožní rozšířit spektrum účinných látek v moření obilnin v době, kdy jiné účinné látky rychle mizí z trhu. Aby bylo možné pokrýt celé spektrum chorob přenosných osivem a půdou, nabízíme mořidlo Relenya® v kombinaci s mořidlem Kinto® Plus.

Kinto® Plus

Kinto® Plus je samo o sobě špičkové třísložkové mořidlo s širokou registraci a mimořádným  spektrem účinku

více informací o přípravku Kinto® Plus najdete zde

Kinto Plus - profil přípravku

Kromě výborného účinku na klasové sněti poskytuje Kinto Plus vysokou účinnost proti plísni sněžné, palušce travní nebo rhizoctonii. Díky přídavku účinné látky Xemium vykazuje i silný fyziologický efekt, podporuje vzcházivost osiva v nepříznivých podmínkách, zlepšuje odnožování a zvyšuje tvorbu kořenů.

Kromě výborného účinku na klasové sněti poskytuje Kinto Plus vysokou účinnost proti plísni sněžné, palušce travní nebo rhizoctonii. Díky přídavku účinné látky Xemium vykazuje i silný fyziologický efekt, podporuje vzcházivost osiva v nepříznivých podmínkách, zlepšuje odnožování a zvyšuje tvorbu kořenů.

Spojením mořidel Kinto® Plus + Relenya®  dostaneme  kombinaci 4 účinných látek:

Relenya® + Kinto® Plus - unikátní synergické působení čtyř účinných látek zajišťuje vysokou účinnost proti celému spektru chorob přenosných osivem.

Relenya® + Kinto® Plus - unikátní synergické působení čtyř účinných látek zajišťuje vysokou účinnost proti celému spektru chorob přenosných osivem.

Relenya® + Kinto® Plus - výhody pro výrobce osiv a pro obsluhu

Použití mořidel  Relenya® + Kinto® Plus zaručuje sytě červenou barvu namořených obilek díky rudé FS formulaci a zároveň velmi nízkou prašnost, což ocení zejména obsluhy mořících zařízení a secích strojů. Mořidla BASF Relenya® + Kinto® Plus je možné bez problému míchat v koncentrované i naředěné formě, takže aplikace dvou přípravků místo jednoho by neměla představovat technický ani logistický problém.  

A jak vypadá cena?

Mořidlo Relenya® se prodává spolu s mořidlem Kinto® Plus v balíčku 40 + 60 l. 

To představuje při doporučované dávce 1 + 1,5 l na tunu osiva množství pro ošetření 40 t osiva, což znamená cca 200 - 250 ha ozimé pšenice podle výsevku. Mořidla si můžete objednat přímo u distributora, pokud si sami moříte.

Cena tohoto řešení je přitom pod úrovní běžně používaného prémiového standardního mořidla! (zdroj: ceník Agrofert 2022):

Pokud nakupujete už namořená osiva, můžete požadovat po svém dodavateli osiv namoření kombinaci Relenya® + Kinto® Plus. Věřím, že dobrý dodavatel osiv vám vyhoví. O ceně příplatku za namoření příslušným mořidlem rozhoduje výrobce a dodavatel osiva a cena se může v konkrétních případech lišit. Přesto i tady by měla být cena příznivější než výše uvedený konkurent.

Jako další benefit k nákupu mořidla Relenya® spouštíme akci:

Akce „Kinto® Plus + Relenya® = Pontos® zdarma“

Za každý balíček mořidel Kinto® Plus + Relenya® (60 l + 40 l), nebo při nákupu min. 40 tun osiva namořeného výše uvedenými mořidly, máte možnost získat 5 l herbicidního přípravku  Pontos®  zdarma.

Jak získáte slevu?

Stačí doložit doklad o nákupu osiva ozimé pšenice ošetřeného mořidly Relenya® + Kinto® Plus nebo doklad o nákupu balíčku mořidel Relenya® + Kinto® Plus a předat obchodnímu zástupci BASF. Následně Vám bude doručen herbicid Pontos®

Více o akci zde

Relenya® + Kinto® Plus

 Petr Popelka

Petr Popelka

BASF spol. s r.o.

Obchodní zástupce

Agro

Top