Morforegulace a fungicidní ochrana řepky ozimé

Letošní řepky přezimovaly velmi dobře, stav porostů je velmi dobrý a většina z nich zatím nemá problémy se zdravotním stavem. Občas se objevuje phoma na starých listech, ojediněle verticilium, bakteriózy. Nacházejí se také příznaky viróz. Na kořenech, stonku a řapících listů však byly u většiny rostlin objeveny různé praskliny, nebo jiná poškození způsobená především škůdci. V posledních dnech dochází k poškození mrazem. Toto jsou vstupní brány pro choroby, proto je potřeba rostliny dále sledovat. Největším problémem je suché počasí, které nutí řepku k intenzivnímu dlouživému růstu. Dochází tak k nerovnoměrnému vývoji, terminál rostlin se vyvíjí rychleji než boční větve. Dochází k rozvoji menšího počtu postranních větví a tím následně i nižšímu počtu šešulí. Rychle narostlé rostliny jsou náchylnější k praskání stonků, do kterých mohou snadněji vnikat houbové choroby. Vytažené rostliny před sklizní snáze poléhají, a navíc bude problém s nerovnoměrným dozráváním a tím i s načasováním sklizně. Je proto vhodné tyto porosty přibrzdit, nejlépe fungicidem z morforegulačním účinkem. Podle vývoje počasí bude potřeba tento zásah udělat brzy po oteplení.

Šetrnou regulaci a spolehlivou ochranu proti houbovým chorobám vám zajistí přípravek EFILOR® (0,6 l/ha), který dokáže zabezpečit fungicidní clonu po dobu několika týdnů. Efilor® obsahuje metconazol, který zajišťuje fungicidní a regulační efekt, a boscalid, který má nejenom silný fungicidní účinek, ale dokáže rovněž ovlivnit fyziologické procesy v rostlinách a tím je posiluje, stimuluje růst a chrání proti stresu. Pomáhá tak při regeneraci po zimním období. To je důležité především v současné době, kdy se naší oblasti vyhýbají dešťové srážky. Dokáže potlačit výskyt veškerých houbových patogenů vyskytujících se v jarním období v řepce (fomová hniloba, plíseň šedá, alternáriové skvrnitosti, hlízenka obecná, fuzariózy, verticilium dahliae, cylindrosporium, drobnoplodka brukvovitých a další). Tento přípravek je součástí jedinečného systému ochrany řepky proti houbovým chorobám, který se nazývá BOSCALIDOVÝ OCHRANNÝ ŠTÍT

Firma BASF na základě zkušeností a výsledků pokusů vytvořila doporučení pro jarní fungicidní ochranu řepky ozimé. Základem je unikátní účinná látka boscalid patřící do skupiny SDHI. Vyznačuje se nejenom spolehlivou účinností proti houbovým patogenům, ale také dlouhou dobou ochrany proti napadení. Jarní aplikace přípravku EFILOR® a následná aplikace přípravku PICTOR® v době květu se navzájem doplňují, chrání tak porosty po celou dobu vegetace. Oba produkty patří do konceptu AgCelence®. To znamená, že dokáží příznivě ovlivnit fyziologické procesy v rostlinách, které jsou následně odolnější proti stresům, dokáží lépe využít vodu a živiny, déle vegetují a dosahují tak vyšších výnosů.

Při společné aplikaci obou přípravků, tj. na jaře EFILOR® v dávce 0,6 – 0,7 l/ha a přípravku PICTOR® v době květu, je možné snížit dávku u přípravku PICTOR® na 0,4 l/ha, což přináší zajímavou slevu celého systému, při zachování spolehlivé účinnosti. Časový odstup od jednotlivých aplikací by neměl být delší jak 3 týdny. V opačném případě doporučuji nesnižovat dávku. Dávku nesnižujte ani v případě silného tlaku chorob.

Insekticidní ochrana

Ošetření proti krytonoscům je většinou už hotové, pouze v chladnějších oblastech se bude provádět v nejbližších dnech. V porostech a v žlutých miskách se již začínají objevovat první blýskáčci.. Pokud se objeví kritický výskyt, bude potřeba řepku ošetřit. Společnost BASF nabízí přípravek KACHIKOMA® SL, který obsahuje acetamiprid v tekuté formulaci, který patří do skupiny neonikotinoidů. Vyznačuje se dlouhodobým systémovým účinkem. Jeho výhodou je mimo jiné také příznivé legislativní omezení, např. není zařazený jako nebezpečný pro včely. Tento přípravek je možné také použít proti bejlomorce.

Související plodiny

 Petr Popelka

Petr Popelka

BASF spol. s r.o.

Obchodní zástupce

Agro

Top