Aktuální stav ozimých obilnin

Oproti porostům řepky, které jsou letos většinou v dobré kondici, nedá se tohle říci o ozimých obilninách v naší oblasti. Problémy mají především ozimé ječmeny, porosty jsou často zažloutlé a špatně se vyvíjejí. Častěji než obvykle se vyskytují virózy, naštěstí ne všechny rostliny se žlutými listy mají tuto chorobu. Většinou je to způsobeno zamokřením nebo celkově vyšším obsahem vody v půdě, kdy kvůli nedostatku vzduchu špatně regenerují kořeny a tím dochází k nízkému příjmu živin a následně ke žloutnutí listů. Tyto oslabené porosty jsou více napadeny houbovými chorobami, je proto potřeba udělat kontrolu a v případě silnějšího napadení provést fungicidní ochranu a tím podpořit jejich zdárný růst a vývoj. Podobně jsou na tom i ozimé pšenice, ačkoli tyto projevy nejsou tolik viditelné, napadení patogeny je obecně vyšší než v jiných letech, vyskytuje se především braničnatka pšeničná. Dokazuje to mj. i pozorování společnosti Agrotest Fyto (Situační zpráva 5/2024):

Diagnostika chorob

V minulém týdnu jsme společně se zástupci společností Limagrain a Lovochemie uspořádali v Blažovicích setkání s diagnostikou chorob. Analýzu zdravotního stavu rostlin provedli Ing. Karel Říha a Ing. Marie Šindelková . Výsledky ukazují vyšší výskyt braničnatky pšeničné a také stéblolamu:

Ukázka zápisu z diagnostiky chorob

Ozimé pšenice a ječmeny se v současné době nachází ve fázích BBCH 23 - 32, vegetace rychle pokračuje ve vývoji. U porostů s vyšším výskytem chorob bude vhodné aplikovat fungicid, aby došlo k ozdravení a tím k podpoře zdárného růstu. Z našeho porfolia můžu doporučit tyto přípravky, podle konkrétního problému:

  • Pokud potřebujete řešit choroby kurativně, doporučuji v případě výskytu pravého stéblolamu, padlí, braničnatky a ostatních listových chorob přípravek Tango® Flex

Tango® Flex je obchodní balíček, který obsahuje přípravky Revystar® (účinná látka Revysol®) a Flexity® (Metrafenone®).

Dávkování: Revystar® + Flexity® 0,75 + 0,25 l/ha.

Kombinace účinkuje proti celému spektru chorob, má špičkovou účinost na padlí a braničnatky. Účinek na stéblolam je střední. Nová účinná látka Revysol® je nejnovější látkou ze skupiny azolů. Proti starší generaci azolů má několik významných předností:

  • špičkový účinek na braničnatky a to i na rezistentní kmeny
  • mnohem delší preventivní účinek - až 5-6 týdnů
  • silnější kurativní účinnost
  • velmi dobrý účinek za nižších teplot - účinkuje už od 5 °C a ideálně se hodí pro časné aplikace
  • nenaročný na množství aplikační vody - lze aplikovat i při dávce 100-150 l vody na ha

V porostech s vyšším výskytem pravého stéblolamu (po obilninách, náchylné odrůdy, přehoustlé porosty) je třeba zvýšit dávku Flexity® na 0,4 l/ha.

  • V případě výskytu jiných chorob na patách stébel než prokazatelně určený pravý stéblolam (fusariózy, plíseň sněžná....) můžu doporučit funkční balíček s názvem Osiris® Pack

Ten spíše znáte jako řešení určené k ochraně klasu. Je však velmi vhodný i pro časné jarní ošetření obilnin, protože funguje na široké spektrum chorob, které se vyskytují na bázích stébel (fusariózy, stéblolam...) nebo na listech (padlí, braničnatky...)

Osiris® Pack obsahuje dva přípravky - Alterno® (metconazole)+ Curbatur®EC 250 (prothioconazole).

Dávkování: Alterno® 0,4 l/ha + Curbatur®EC 250 0,4 l/ha

  • Jestliže se vyskytují pouze listové choroby, případně pravý stéblolam v malé míře, je velmi ekonomickým řešením použítí letošní novinky, přípravku Daxur®

Nový fungicid Daxur® spolehlivě zasahuje proti všem listovým chorobám, specialistou je především na braničnatky u pšenic a ramuláriovou skvrnitost u ječmenů. Byla prokázaná i vedlejší účinnost na pravý stéblolam. Jeho velkou předností je velmi dobrá cena ošetření.

Dávkování Daxur® 0,8 - 1 l/ha = 961 - 1 202 Kč/ha (ceníková cena Agrofert 2024)

Daxur® kombinuje vysokou účinnost proti houbovým patogenům s moderní formulací SC+, která umožňuje aplikaci i za nepříznivých klimatických podmínek jako jsou nečekané dešťové přeháňky nebo nízké teploty při aplikaci. Daxur® splňuje požadavek agronomické praxe na moderní fungicidy a kromě spolehlivé účinnosti na houbové choroby přináší i podporu fyziologických procesů v rostlinách a ta jim pomáhá lépe se vyrovnat s nepříznivými okolními podmínkami jako je dlouhodobě sucho a vysoké teploty. To vše je umožněno kombinací nejmodernějšího isopropanolového azolu Revysol® a praxí prověřeného strobilurinu kresoxim-methylu.

Doporučení regulace, herbicidy

Pšenice ozimá:

Husté a přerůstající velmi rané ozimé pšenice (BBCH 31) je možné už nyní nebo příští týden začít ošetřovat proti poléhání.

Medax® Max 0,25-0,3 kg/ha + CCC 0,5-0,7 l/ha

v případě potřeby lze kombinovat s fungicidy nebo i herbicidy Biathlon® 4D 50 g/ha nebo Ataman® Complete 50 g/ha, doporučeno se smáčedlem Dash HC 0,5 l/ha

Ječmen ozimý, žito:

Některé porosty brzo setých ozimých ječmenů a oz. žita je vhodné rovněž začít regulovat, neboť jsou velmi přehoustlé a silně odnožené. Tyto porosty již začínají sloupkovat (BBCH 31 - 32). U ozimých ječmenů a žita se z důvodu vyššího vzrůstu a náchylnosti k polehnutí musí zvolit vyšší dávky regulátorů růstu. U přípravku Medax® Max musí být pro jednorázové ošetření dávka cca 0,6 - 0,75 kg/ha. Jistější je použít spíše dávku nižší 0,5 - 0,6 kg/ha a potom ošetření opakovat (0,3 - 0,4 kg/ha) ve fázi praporcového listu až naduřování listové pochvy (BBCH 39-49), případně použít regulátor na bázi ú.l. etephone.

Proč použít Medax® Max?

Regulátorů růstu na bázi účinné látky trinexapax-ethyl je na trhu dlouhá řada. Pro všechny platí, že k dobrému účinku potřebují teploty minimálně 10 raději však 12 °C a k aktivaci účinné látky v pletivech navíc i sluneční záření. Medax® Max je unikátní a patentově chráněná kombinace účinných látek prohexadion-Ca a trinexapac-ethyl. Účinek prohexadionu-Ca nastupuje velmi rychle i za podmračeného počasí a nízkých teplot, trinexapac-ethyl se aktivuje později a prodlužuje účinek. Medax® Max proto působí rychle a přitom dlouhodobě už od teploty 5 °C a při zatažené obloze. Lepší účinnost za nízkých teplot může znamenat více dnů v dubnu či počátkem května, kdy lze přípravek Medax® Max s úspěchem použít.

Medax® Max

Maximální flexibilita. Regulátor růstu a vývoje k omezení poléhání pšenice, ječmene, žita, tritikale a ovsa.

Více...

 Petr Popelka

Petr Popelka

BASF spol. s r.o.

Obchodní zástupce

Agro

Top