Ochrana ozimé řepky

Průběh letošního jara je pro růst a vývoj řepky velmi příznivý, vegetace je hodně napřed a kondice porostů je momentálně v dobrém stavu. Současné ochlazení působí pozitivně, protože dochází k přibrzdění dlouživého růstu. V příštích dnech ale očekáváme výrazné oteplení, rychlý vývoj proto bude pokračovat, rostliny začnou znovu intenzivně prodlužovat a dostávat se do generativní fáze.

Nepříznivým faktorem intenzivního dlouživého růstu je nerovnoměrný vývoj rostlin, kdy terminál rostlin roste rychleji než boční větve. Dochází k tvorbě menšího počtu postranních větví a tím následně i nižšímu počtu šešulí. Vytažené rostliny před sklizní snáze poléhají, a navíc bude problém s nerovnoměrným dozráváním a tím i s načasováním sklizně.

Rozdíl mezi regulovaným (vlevo) a neregulovaným porostem (vpravo). Neregulované rostliny málo větví a rychle přechází do generativní fáze.

Rozdíl mezi regulovaným (vlevo) a neregulovaným porostem (vpravo). Neregulované rostliny málo větví a rychle přechází do generativní fáze.

Co nyní můžeme pro řepku udělat?

Porosty by se měly "přibrzdit", aby se zamezilo dlouživému růstu, nejlépe fungicidem z morforegulačním účinkem. Žádoucí bude rovněž opatření proti chorobám, které se navzdory optimálním podmínkách vyskytují podobně jako v minulých letech.. Vhodné bude i použití látek s protistresovým účinkem. Nemusíte vymýšlet kombinace přípravků, bude vám stačit jeden - Efilor® . Je to v podstatě produkt 3 v 1 (silný fungicid, šetrný regulátor a "regenerátor").  

Efilor® je šetrný morforegulátor a zároveň je jediný fungicid pro jarní ošetření s účinnou látkou boscalid ze skupiny SDHI (tzv. karboxamidy), který zároveň rostliny posiluje, stimuluje růst a chrání proti stresu. Tento přípravek se dále vyznačuje spolehlivou fungicidní účinností. Dokáže potlačit výskyt veškerých houbových patogenů vyskytujících se v jarním období v řepce (fomová hniloba, plíseň šedá, alternáriové skvrnitosti, hlízenka obecná, fuzariózy, verticilium dahliae, cylindrosporium, drobnoplodka brukvovitých a další).

.

Srovnání účinnosti fungicidů na choroby řepky (Bayerische Landesanstalt für Landwirtschaft):

Cantus Gold = Pictor, Carax = Caryx

Cantus Gold = Pictor, Carax = Caryx

Doporučení:

Efilor® v dávce 0,6 – 0,7 l/ha

Při využití systému Boskalidového štítu aplikujeme Efilor® v dávce 0,6 l/ha a následně v době květu přípravek Pictor®  v dávce 0,4 l/ha nebo letošní novinku Pictor® Revy v dávce 0,8 l/ha. Časový odstup od jednotlivých aplikací by neměl být delší jak 3 týdny. V opačném případě doporučuji nesnižovat dávku Pictoru.

Efilor® lze kombinovat s listovými hnojivy a rovněž doporučuji přidání insekticidu. Při prohlídkách polí lze nyní najít krytonosce i dřepčíky. Z našeho portfolia lze použít přípravky Voodo®  (esfenvalerát) v dávce 0,15 l/ha nebo  KACHIKOMA® SL (acetamiprid) v dávce 0,2 l/ha, případně jejich kombinaci. Jejich výhodou jsou mimo jiné také příznivá legislativní omezení, např. nejsou zařazeny jako nebezpečné pro včely. 

                                                                     

Efilor®

Pro zdravou a vitální řepku. Efilor zajišťuje vynikající ochranu proti houbovým chorobám a kompaktní porosty s ideální architekturou, které díky tomu rovnoměrně kvetou a dozrávají.

Více...

Související plodiny

 Petr Popelka

Petr Popelka

BASF spol. s r.o.

Obchodní zástupce

Agro

Top