Ošetření osiva ozimých obilnin proti houbovým chorobám

Při prohlídkách vašich dozrávajících obilnin jste si možná u některých rostlin všimli vybělených částí klasů. Příčinou mohou být živočišní škůdci (bzunka, bejlomorka), ale mnohem častěji se jedná o příznak napadení kořenů nebo pat stébel houbovými chorobami. Většinou zde najdeme rhizoctonii, fusariózy nebo stéblolam. Tyto nemoci mají stále větší význam a i jejich škodlivost se zvyšuje. Je to způsobeno především vysokým zastoupením obilnin v osevním postupu. Běloklasost se vyskytuje i na pozemcích, kde jste nezanedbali fungicidní ochranu. Důvod je, že foliární aplikace nedokáží zasáhnout patogeny vyskytující se na kořenech nebo patách stébel. Je proto potřeba použít jinou strategii - kvalitní moření osiva. 

V naší suché oblasti by základním agrotechnickým opatřením mělo být zajištění co nejlepších podmínek pro zdárný růst rostlin od počátku vývoje. Je důležité, aby během podzimu vyrostly zdravé a dostatečně silné rostliny s bohatým kořenovým systémem, které budou dobře přezimovat a v jarním období dokážou lépe využít vodu a živiny, a tím se bránit stresovým podmínkám. Dosáhnout toho lze například časným výsevem. Bohužel, teplé podzimní počasí v posledních letech zvyšuje riziko napadení virovými chorobami. Situace se ještě více zhoršila zákazem používání insekticidních mořidel a spolehlivých foliárních přípravků. V tomto ohledu je jistější pozdnější setí, kdy rostliny vzejdou v chladnějším období a aktivita přenašečů viróz je menší. Toto opatření je však v protikladu k tomu, co by potřebovaly rostliny k řádnému vývoji. Jak tedy dosáhnout silné rostliny i při pozdnějším setí? Je to možné především výběrem vhodné odrůdy, ale také použitím mořidla, které dokáže podpořit jejich růst. S těmito typy produktů se na trhu setkáváte již několik let, mezi nimi však vyčnívá přípravek Systiva®, který představuje vyšší stupeň ochrany obilnin od počátku vývoje. Oproti ostatním mořidlům dokáže rostliny ochránit proti houbovým chorobám dlouhodobě, až do jarních měsíců.

Systiva® má široký záběr, funguje na kořenomorku, plíseň sněžnou, fusariózy, choroby pat stébel, padlí, rzi, braničnatky a další listové skvrnitosti. Kromě toho působí na rostliny stimulačně, podporuje tvorbu kořenů i nadzemní hmoty. Rostliny více odnožují a odnože jsou silnější a vyrovnanější. Zřetelný přínos představuje pro pěstitele ozimého ječmene, protože účinek je jasně patrný i na jaře po obnovení vegetace, během odnožování a minimálně v první polovině sloupkování. Na základě těchto zkušeností doporučujeme použití i v ozimé pšenici. Pěstitelé, kteří si přípravek Systiva®  již vyzkoušeli, oceňují především výborný zdravotní stav a celkovou kondici rostlin.

Nejvyšší přínos přípravku Systiva® se projeví u odrůd citlivých na choroby, na pozemcích kde se často střídají obilniny a kukuřice a při stresových podmínkách.

Pokus ADW Agro a.s., Lesonice 2019
Pokus ADW Agro a.s., Lesonice 2019

odrůda Arkeos "Suché" podmínky - lepší kondice porostu ošetřeného přípravkem Systiva® je na první pohled zřetelně viditelná

Pokus ADW Agro a.s., Lesonice 2019
Pokus ADW Agro a.s., Lesonice 2019

odrůda Avenue "Suché" podmínky - lepší kondice porostu ošetřeného přípravkem Systiva® je na první pohled zřetelně viditelná

Pokus ADW Agro a.s., Lesonice 2020
Pokus ADW Agro a.s., Lesonice 2020

odrůda Avenue "Mokré" podmínky - rozdíl v kondici porostů je méně viditelný, ale průkazný

Pokus ADW Agro a.s., Lesonice 2020
Pokus ADW Agro a.s., Lesonice 2020

odrůda Arkeos "Mokré" podmínky - rozdíl v kondici porostů je méně viditelný, ale průkazný

Doporučená dávka u ozimých ječmenů - 0,75 l/t osiva

Doporučená dávka u ozimé pšenice - 1 - 1,5 l/t osiva

Systiva® přináší pěstitelům ozimé pšenice dva zásadní benefity:

Zdravé rostliny od začátku vývoje -  brání rostliny před napadením chorobami kořenů, pat stébel i listů = ušetříte za aplikaci listového fungicidu

Vitálnější porost – podporuje rychlejší vzcházení, tvorbu kořenového systému i nadzemní hmoty = vyšší odolnost proti suchu, lepší přezimování, více produkčních odnoží

Prémiová mořidla dokáží ochránit porosty před patogeny napadající kořenový systém, báze stébel i listy. Jejich benefitem je i fyziologické působení na růst kořenového systému a tím zlepšení celkového stavu. Silné a zdravé rostliny dokáží lépe odolávat stresovým faktorům, které na ně během vegetace působí. Mezi ně patří osvěčené mořidlo  Kinto® Plus.

Kinto® Plus

Registrace do všech obilnin (pšenice, ječmen, triticale, žito, oves). Obsahuje 3 účinné látky z různých chemických skupin s odlišným mechanismem účinku, které se vzájemně velmi dobře doplňují a zajišťují velmi dobrou účinnost proti většině chorob přenosných osivem, výbornou účinnost proti plísni sněžné a významnou vedlejší účinnost proti kořenomorce (Rhizoctonia). Kromě toho dokáže podpořit růst kořenů i nadzemní hmoty, porosty jsou silnější a vitálnější. Dávka 1,5 l/t.

Hlavní přínosy:

  • Ochrana proti chorobám od počátku vývoje
  • Lepší kondice a odolnost vůči stresu
  • Bez omezení v ochranných pásmech vod a na svazích
  • VÝHODNÁ CENA

Nečekaně velké problémy dokáže v porostech obilnin způsobit výskyt sněti zakrslé. Nebezpečí této choroby spočívá v tom, že její příznaky jsou po větší část vývoje skryté, takže se o jejím výskytu často dozvíme až ve fázi plně vyvinutého klasu. O to vážnější jsou její důsledky, kdy při silném napadení snětí zakrslou dochází k úplnému znehodnocení sklizně. Poznáme to tak, že zrno je cítit po rybině. Sklizené zrno není možné použít pro potravinářské ani krmné účely a musí být spáleno. Chlamydospóry sněti zakrslé přežívají v půdě až 10 let, a tak není divu, že řada významných zemědělských podniků pravidelně moří osivo pšenice i proti této chorobě. 

 Po dlouhá léta byla na trhu pouze jediná účinná látka, která vykazovala proti sněti zakrslé spolehlivou účinnost - difenoconazol. To už neplatí. Se zavedením účinné látky Revysol® přichází změna i do tohoto segmentu ochrany rostlin. Revysol® (mefentrifluconazol) vykazuje výbornou účinnost proti sněti zakrslé i proti sněti mazlavé. To nám umožní rozšířit spektrum účinných látek v moření obilnin v době, kdy jiné účinné látky rychle mizí z trhu a omezit možnost rezistence. Od předloňského roku získala tato látka regIstraci pro moření pšenice ozimé pod značkou  Relenya® . Aby bylo možné pokrýt celé spektrum chorob přenosných osivem a půdou, doporučujeme mořidlo Relenya®  v kombinaci s mořidlem Kinto® Plus .    

Relenya® + Kinto® Plus - unikátní synergické působení čtyř účinných látek zajišťuje vysokou účinnost proti celému spektru chorob přenosných osivem.

Relenya® + Kinto® Plus - unikátní synergické působení čtyř účinných látek zajišťuje vysokou účinnost proti celému spektru chorob přenosných osivem.

Stejně jako v loňském roce je v prodeji technologický balíček pro moření 40 t osiva, který obsahuje 40 l Relenya® a 60 l Kinto® Plus.

Pro potřeby menšího množství osiva jsme nově od letošního roku umožnili, že mořidlo Relenya®​ bude v prodeji i samostatně, takže si k němu můžete rovněž pořídit menší množství mořidla Kinto® Plus či jej kombinovat i s jinými mořidly.

Cenové srovnání:

Ceník Agrofert červenec 2023; náklad na hektar je počítán při výsevku 180 kg/ha

Ceník Agrofert červenec 2023; náklad na hektar je počítán při výsevku 180 kg/ha

Mořidlo Relenya je nejlevnějším řešením sněti zakrslé; náklad na hektar je počítán při výsevku 180 kg/ha

Mořidlo Relenya je nejlevnějším řešením sněti zakrslé; náklad na hektar je počítán při výsevku 180 kg/ha

AKCE Relenya® 2023

Pro snížení nákladů na moření osiva můžete využít speciální slevy na mořidlo Relenya® a to jak v technologii moření s Kintem® Plus či jiným standardním mořidlem.

A) Sleva na komplexní technologii moření Kinto Plus + Relenya:

1) Při nákupu technologického balíčku mořidel na 40t osiva (Kinto® Plus 60 l + Relenya® 40l) – sleva formou 5 l Relenya® zdarma (sleva v hodnotě 12,5% na mořidlo Relenya® nebo 4,2% na celý balíček)

2) Při nákupu osiva nebo služby za moření technologií Kinto® Plus + Relenya® v množství 40t osiva – sleva formou 5 l Caryx® zdarma (sleva v hodnotě 14,7% na mořidlo Relenya® nebo 5% na celý balíček)

B) Sleva na samostatné mořidlo Relenya:

1) Při nákupu min. 50 l mořidla Relenya® – sleva formou 5 l Relenya® zdarma (sleva v hodnotě 10 % na mořidlo Relenya®)

2) Při nákupu osiva nebo služby za moření Relenya® s jiným standardním mořidlem v množství min. 50t osiva – sleva formou 5 l Caryx® zdarma (sleva v hodnotě 11,8% na mořidlo Relenya®)

Pro přihlášení o slevu mi prosím pošlete na email (petr.popelka@basf.com) dodací list (později i fakturu) na nakoupené mořidlo Relenya® (případně balíček Relenya® 40l + Kinto® Plus 60l) či osivo ošetřené mořidlem Relenya® a já zařídím dodání bonusu.

Související přípravky

 Petr Popelka

Petr Popelka

BASF spol. s r.o.

Obchodní zástupce

Agro

Top