Stabilizace dusíku ve statkových hnojivech

Zjednodušené způsoby aplikace přípravku Vizura®

Tekutá statková nebo organická hnojiva jsou cennými vícesložkovými zdroji živin. Obsažený dusík je však poměrně nestabilní, může uniknout do atmosféry ve formě amoniaku nebo oxidu dusného, či se vyplavit z půdy do povrchových nebo podzemních vod. Pro zabránění těchto ztrát vyvinula firma BASF přípravek Vizura®. Stabilizací dusíku v statkových hnojivech docílíme vyšší efektivitu využití této živiny rostlinami, což má nejenom ekonomický, ale i ekologický přínos.

Z provozního hlediska je největším problémem aplikace inhibitoru do kejdy tak, aby došlo ke spolehlivé účinnosti. K tomuto účelu se používají různá přimíchávací zařízení nebo se přípravek ručně nalévá přímo do fekálu. Tyto způsoby jsou poměrně komplikované. Z tohoto důvodu se provedl výzkum různých způsobů jednodušší aplikace stabilizátoru Vizura® do kejdy:

1. Stabilita Vizury v kejdě při aplikaci do jímek/lagun:

Byly provedeny pokusy při teplotách 5, 12 a 20°C a měřen obsah účinné látky a její účinnost po 7-105 dnech v praseční kejdě i kejdě skotu.

Výsledek: Vizuru je možné aplikovat do kejdy uskladněné v jímkách (otevřené laguny, ocelové jímky apod.) a přitom je zajištěna stabilita Vizury po dobu až 105 dní. Tzn. pokud se naleje Vizura do jímky a zajistí dostatečná homogenizace (součástí většiny jímek je míchací zařízení), může se kejda vyvážet na pole postupně. Vysvětlení je takové, že účinná látka DMPP brzdí aktivitu nitrifikačních bakterií v půdě, tyto bakterie jsou však v samotné kejdě obsaženy minimálně, takže inhibiční účinek DMPP nastává až po aplikaci kejdy na pole.

Výpočet dávkování:

Objem laguny/jímky (m3) dělený dávkou kejdy na hektar, která se bude aplikovat (m3/ha), vynásobeno dávkou Vizury® na hektar (l/ha)

Příklad:

1.000 m3 (objem laguny) / 25m3/ha (množství kejdy na hektar) = 40 ha  => dávka Vizury 2 l/ha  = 80 l Vizury® do 1.000 m3 kejdy.

2. Přimíchávání Vizury do kejdy v cisterně bez dávkovacího zařízení

Celkem bylo provedeno 23 pokusů a bylo zjišťováno, zda bude Vizura dobře homogenizována v kejdě, pokud se nejdříve příslušná dávka Vizury naleje do sací hadice před plněním cisterny kejdou. Objem cisterny byl 10 m3 a směs kejdy a Vizury se dopravovala na vzdálenost 1 km. Při vyprazdňování nádrže byly rovnoměrně odebírány vzorky, které byly následně analyzovány pomocí kapalinové chromatografie.

Výsledek:  V cisternách na kejdu o objemu 10 m3 se Vizura dobře promíchá i bez použití dávkovacího zařízení. Z praktického hlediska lze doporučit pro přidávání Vizury do cisterny použití redukce připojení sací hadice s bočním vstupem pro Vizuru, viz obrázky:

Přípojka k cisterně
Redukce pro připojení do hadice

Popis

Vizura® je stabilizátor dusíku pro organická hnojiva (kejda, močůvka,…) a digestát z bioplynových stanic.

Typ stabilizace: inhibice nitrifikace

Aktivní látka: DMPP (3,4-Dimethylpyrazol fosfát)

Koncentrace: 174 g/l

Doporučené dávky (v závislosti na aplikační metodě):

3 l/ha = 522 g úč.l./ha (hnojivo zapravené do hloubky 20 cm )

2 l/ha = 348 g úč.l./ha ((hnojivo zapravené do hloubky 0 - 20 cm )

1 l/ha = 174 g úč.l./ha (hnojivo aplikované na povrch - aplikace do řádku)

Více informací...

Hlavní výhody

  • Jednoduché dávkování
  • Obsahuje zcela novou účinnou látku (DMPP), ojedinělou na českém trhu
  • Účinnost i za nižších teplot
  • Zvyšuje potenciál vašich statkových organických hnojiv
  • Stabilizuje amonný dusík v půdě až na 10-14 týdnů
  • Chrání životní prostředí
  • Snižuje vyplavení dusíku do spodních vod o cca 65%
  • Redukuje emise N2O o cca 45%
  • Zvyšuje výnos a kvalitu – rostliny mají dusík k dispozici, když ho potřebují
  • Ekonomický přínos

Související přípravky

 Petr Popelka

Petr Popelka

BASF spol. s r.o.

Obchodní zástupce

Agro

Top