Aktuální situace v obilninách

Ozimá pšenice

Díky dosavadnímu průběhu jara jsou porosty pšenice velmi nadějné. Na druhou stranu tlak houbových chorob odpovídá vlhkému a teď už i teplému počasí. Na rostlinách, kde zatím nebylo provedeno žádné fungicidní ošetření, se choroby začínají velmi rychle prosazovat. Dominuje především braničnatka pšeničná, která podstatně rychleji než v jiných letech stoupá do vyšších listových pater. Na citlivých odrůdách se objevuje velmi nebezpečná rez plevová a není problém najít typická hnízda, ve kterých je napadení silné a zdálky viditelné. Padlí zatím nemělo příhodné podmínky pro šíření, ale podle předpovědi počasí nastanou v příštích dnech.

V řadě podniků už bylo fungicidní ošetření proti listovým chorobám provedeno v uplynulých dvou týdnech, někde se však začne až v těchto dnech. Vzhledem k vysokému tlaku chorob je na tuto operaci nejvyšší čas.

Aktuální doporučení:

V porostech s výskytem rzi plevové bude rozhodně nejlepší volbou Priaxor® EC 1 l/ha. Priaxor umí špičkově i braničnatky, takže je to univerzální řešení.

Na polích, kde dominují braničnatky, je nejlepší použít přípravky s účinnou látkou Revysol® - bude stačit i cenově velmi přijatelné Tango® Flex nebo silnější Revycare®. Oba přípravky mají nejlepší kurativní účinek na braničnatky ze všech  současných fungicidů, takže se hodí i do porostů, kde už je infekce silně patrná a šíří se do vyšších listových pater. 

"Mezifungicid"

Pokud jste aplikovali kvalitní fungicid v květnu, je dobrá šance, že další ošetření bude stačit udělat až ve fázi kvetení. V některých porostech ale byl první fungicidní zásah proveden už v dubnu, ve fázi BBCH 30-31, s regulátorem růstu nebo s cílem zasáhnout i choroby pat stébel. Vzhledem k tomu, kolik nadzemní hmoty od té doby přirostlo a kolik času uplynulo, už nelze očekávat stoprocentní účinek až do současné doby. V těchto porostech se mohou znovu objevit zejména braničnatky. Z tohoto důvodu nečekejte až na objevení klasu a ošetřete neprodleně. Pokud počítáte ještě s ošetřením do klasu, bude stačit snížená dávka, např.

Priaxor® EC 0,75 l/ha nebo Tango® Flex (0,75+0,25).

Pokud už je pšenice na začátku metání (Avenue, Sofru) a s dalším fungicidem nepočítáte, použijte plnou dávku přípravku s dlouhodobým účinkem, např Priaxor® EC 1 l/ha , Revycare® 1,2 l/ha.

Dokrácení

Fungicidy aplikované nyní ve fázi praporcového listu (BBCH 39), lze doplnit ještě regulátorem růstu Medax® Max. Platí pro velmi husté porosty a dlouhé, poléhavé odrůdy na dobrých půdách. V ostatních případech by měla stačit regulace provedená na začátku sloupkování. Obvyklá dávka ve fázi praporcového listu je Medax® Max 0,3-0,4 kg/ha.

Ječmen jarní

Většina porostů je spíše hustší a budou potřebovat intenzivní regulaci, např.  Medax® Max 0,5 kg/ha. Ve fázi praporcového listu by mělo následovat ještě dokrácení. Fungicidní ošetření v porostech namořených přípravkem Systiva® není v  této fázi obvykle potřeba, nicméně vzhledem k současnému vyššímu tlaku patogenů je třeba zdravotní stav pečlivě sledovat. Při prvních příznacích výskytu hnědé nebo rhynchosporiové skvrnitosti použijte např. přípravky s obsahem pyraclostrobinu - Priaxor® EC 1 l/ha nebo Revycare® 1,2 l/haRevycare® přednostně v oblastech, kde se vyskytuje ramuláriová skvrnitost, na kterou je tento přípravek specialista.

 Petr Popelka

Petr Popelka

BASF spol. s r.o.

Obchodní zástupce

Agro

Top