Jarní ošetření ozimých obilnin

Herbicidní ošetření ozimých obilnin bylo loni na podzim hodně komplikované, nejdříve kvůli suchu porosty nevzcházely, potom přišlo deštivé období, kdy se zase nedalo vjet na pole. Z těchto důvodů velká část ploch nebyla ošetřena, proto tato operace bude muset být provedena na jaře. Při výběru vhodného přípravku není důležitá jenom spolehlivá a rychlá účinnost na plevele nebo cena, ale také další faktory. Při současném střídání chladnějších a teplejších období hraje významnou roli možnost aplikace i při nižších teplotách. V jarním období je na polích mnoho práce a je proto výhodné pokud můžeme některé aplikace udělat co nejdříve a nemuset čekat na příznivější dobu. Přípravky   Ataman® Complete a Biathlon® 4D lze aplikovat od cca 5 °C. Volbu přípravku také určují aplikační omezení vzhledem k ochraně vodních zdrojů a necílových organismů. Trochu podceňovaný je další velmi důležitý parametr a to je délka perzistence účinných látek v půdě a tím nebezpečí poškození následných plodin, zejména řepky nebo meziplodin. Stává se, že řepka po zasetí nevzchází tak, jak by měla. Hledají se různé příčiny - sucho, slimáčci. Na vině však mohou být rezidua herbicidů v půdě.  Někdy řepka vzchází a žádné poškození nemusí být pouhým okem viditelné, rezidua však oslabují rostliny a s přispěním dalších nepříznivých vlivů mohou významně ovlivnit kondici rostlin, které tak mohou být např. náchylnější k napadení chorobami nebo k vymrzání. https://www.agro.basf.cz/cs/Pripravky/Biathlon%C2%AE-4D.html

Vzhledem k tomu, že ttyto přípravky nemají dlouhodobou půdní účinnost, je nejvhodnější udělat aplikaci těsně před "zavřením porostu".

K dalším významným vlastnostem patří také selektivita k plodině, možnost míchání s dalšími přípravky na ochranu rostlin nebo hnojivy, široké aplikační okno, bezpečné použití v blízkosti vinic a další. Všechny tyto požadavky splňují přípravky Ataman® Complete a Biathlon® 4D .

Na pozemcích s výskytem chundelky v porostech ozimé pšenice, žita, triticale (NE ječmen!!!) lze použít komplexní přípravek Ataman® Complete v dávce 50 g/ha + smáčedlo (DASH, Šaman....)

Nelze použít v oblastech, kde se vyskytuje chundelka rezistentní vůči sulfonylmočovinám. V tomto případě lze použít ověřenou kombinaci:

Biathlon® 4D 50 g/ha + Axial Plus 0,6 l/ha



Ataman® Complete

• Hubí kompletní spektrum jednoděložných a dvouděložných plevelů. • Vysoká selektivita, použití do fáze BBCH 32. • Funguje od teploty 8 °C. • Odolný proti srážkám po aplikaci. • Mísitelný s fungicidy, regulátory (Medax Max), listovými hnojivy, DAM. • Bezpečný pro vinice. • Příznivá cena. • Nezanechává rezidua – bez rizika pro následné plodiny. • Nemá omezení v ochranných pásmech povrchových vod a podzemních vod ani na svazích

Více informací

Na pozemcích bez výskytu chundelky lze použít přípravek Biathlon® 4D .

Dávkování: 

50 g/ha + 0,5 l/ha DASH (V případě kombinace s DAM není smáčedlo potřebné)

Biathlon® 4D

• Hubí kompletní spektrum dvouděložných plevelů. • Vysoká selektivita, použití až do fáze BBCH 39. • Funguje od teploty 3 °C. • Odolný proti srážkám po aplikaci. • Mísitelný s fungicidy, regulátory (Medax Max), graminicidy (Axial Plus, Avoxa), listovými hnojivy, DAM. • Bezpečný pro vinice. • Příznivá cena. • Nezanechává rezidua – bez rizika pro následné plodiny. • Nemá omezení v ochranných pásmech povrchových vod, není možné jej použít v OP podzemních vod

Více informací

Ozimý ječmen napadený virózami a následně houbovými chorobami

Ozimý ječmen napadený virózami a následně houbovými chorobami

Průběh počasí v posledních týdnech přeje regeneraci ozimých plodin. Přes tento kladný jev je možné na některých porostech pozorovat zhoršování stavu. Příčin může být několik. Podzimní teplé a suché počasí komplikovalo vzcházení obilnin a naopak bylo příznivé pro choroby a škůdce. Porosty proto mohou být více než v jiných letech napadeny virózami nebo houbovými chorobami. V některých případech to vypadá na kombinaci obou faktorů, rostliny oslabené virozou následně snáze napadají další patogeni.

Jestliže máte pozemky s těmito problémy, doporučuji 1 - 2 týdny pozorovat další vývoj. Pokud se po současných dešťových srážkách a oteplení stav bude dále zhoršovat, jde pravděpodobně o virózu. Bude záležet na konkrétním případu, jestli porost zachovat při omezených vstupech nebo zlikvidovat. Pokud však dojde ke zlepšování, bude potřeba takový porost podpořit. Jedním z opatření bude zastavení infekce pomocí vhodného fungicidu. Z naší nabídky můžu doporučit funkční balíček s názvem Osiris® Pack , který spíše znáte jako řešení určené k ochraně klasu. Tento balíček je však velmi vhodný i pro časné jarní ošetření obilnin, protože funguje na široké spektrum chorob, které se vyskytují na bázích stébel nebo na listech.

Osiris® Pack obsahuje dva přípravky - Alterno®  (metconazole)+ Curbatur®EC 250 (prothioconazole). 

Dávkování: Alterno® 0,4 l/ha + Curbatur®EC 250 0,4 l/ha 

V případě výskytu pouze listových chorob a stéblolamu je možné použít balíček Tango® Flex , který se skládá ze dvou přípravků - 15 l Revystar® a 5 l Flexity® . Doporučená dávka Revystar® 0,75 l/ha + Flexity® 0,25 l/ha. Jedno balení vychází na 20 ha.

Související škůdci

 Petr Popelka

Petr Popelka

BASF spol. s r.o.

Obchodní zástupce

Agro

Top