Ochrana ozimých obilnin proti plevelům

Podzimní ošetření

Trendem posledních let je ošetřovat ozimé obilniny proti plevelům již v podzimním období. Důvodů je několik. Hlavním z nich je vyloučení konkurence plevelů již na začátku růstu plodiny, což se stává ještě důležitější kvůli enormnímu nárůstu cen hnojiv. Herbicidy určené pro podzimní aplikaci jsou většinou méně fytotoxické, spolehlivěji kontrolují i rezistentní populace chundelky metlice a plevele spodního patra. Při rozhodování o výběru přípravku pro podzimní herbicidní ošetření hraje hlavní roli několik faktorů. Nejdůležitější z nich jsou spolehlivost účinku, cena a aplikační omezení. V tomto segmentu nabízí firma BASF osvědčené řešení v podobě dvou komplexních podzimních herbicidů, aby si každý mohl vybrat nejvhodnější variantu pro potřeby lokálních podmínek.

Prvním z nich je univerzální herbicid Pontos®, který si již našel mnoho zákazníků, a který přináší velmi zajímavé výsledky, především spolehlivě kontroluje chundelku metlici (včetně populací rezistentních k sulfonylmočovinám) a další významné plevele, a to již při nízké dávce a za příznivou cenu. Jeho velkou předností je možnost uplatnění při různých strategiích ochrany obilnin proti plevelům:

Kompletní podzimní ošetření proti všem plevelům ("na jeden zásah") 

Pontos® v dávce 0,5 l/ha, pro posílení účinku na heřmánkovité plevele a svízel je vhodné přidat partnera (ú.l florasulam - Kantor, Fragma...,  ú.l. metsulfuron-methyl - Gropper SX, aj.)

Kombinace herbicidu a vláčení prutovými bránami

Moderní technologie, která se začíná provádět nejenom v ekologickém zemědělství, je provlačování porostů obilnin prutovými bránami, které dokáže částečně omezit výskyt plevelů. Problémem však zůstávají trávovité a vytrvalé plevele, které tomuto mechanickému způsobu likvidace vzdorují. Je proto vhodná kombinace s herbicidem. Je možné použít přípravek Pontos® v dávce 0,4 - 0,5 l/ha, který spolehlivě vyřeší  trávovité i dvouděložné plevele za velmi dobrou cenu a jeho účinnost není ovlivněna mechanickou kultivací.

Rozdělení na podzimní a jarní aplikaci herbicidů

Pokud se na pozemku ve větším množství vyskytují vytrvalé plevele (pcháč, svlačec...) nebo je silný tlak jarních plevelů (opletka, merlíky ....) který může být častý např. u podniků s kejdovým hospodářstvím, nebo při půdoochranném zpracování půdy s posklizňovými zbytky na povrchu. V těchto případech je výhodnější použít jednu herbicidní aplikaci na podzim, která vyloučí konkurenci na začátku vývoje plodiny a druhou na jaře, která vyřeší druhotné zaplevelení a vytrvalé plevele. Z hlediska ekonomiky zásahu je vhodné použít cenově výhodný herbicid, u kterého lze navíc použít sníženou dávku bez výrazného snížení účinnosti na cílové plevele. Tyto parametry splňuje přípravek Pontos®, který aplikujeme ve snížené dávce 0,4 l/ha a následně na jaře můžeme použít přípravek Biathlon® 4D v dávce 40 - 50 g/ha (+Dash 0,4 - 0,5 l/ha). Toto řešení je vysoce účinné a zároveň cenově výhodné.

Pontos®

Obsahuje flufenacet a novou účinnou látku picolinafen. Aplikuje se časně postemergentně (2.-3. list obilniny) v dávce 0,5 l/ha. Aplikaci je možné spojit s insekticidem proti přenašečům virových chorob obilnin, např. Voodo®. Nedoporučuji přidávat smáčedlo, mohlo by dojít ke snížení selektivity.

Vzhledem k rozšiřujícím se problémům s jílkem mnohokvětým či lokálním výskytům psárky polní, některé podniky úspěšně vyzkoušely registrovanou dávku 1 l/ha, která významně zvyšuje účinnost na tyto trávovité a další problematické dvouděložné plevele. Pokud použijete tuto dávku, pak je nutné podle registrace provést aplikaci preemergentně s optimálním množství vody 300 l/ha a více.

Účinek přípravku Pontos® na chundelku metlici:

Charakteristika přípravku Pontos®

  • Unikátní účinná látka pikonalifen
  • Kontroluje široké spektrum plevelů, včetně rezistentní chundelky, velmi vysoká účinnost na plevele spodního patra (violky, rozrazily…), dobrá účinnost na výdrol řepky, včetně Clearfield®, slabší na heřmánkovité, svízel a vlčí mák. Doporučuje se proto přidat partnera (např. Gropper 7,5g, Husar 100g ...)
  • Registrace do všech ozimých obilnin
  • Krátká reziduální půdní účinnost (pikonalifen 1 měsíc, flufenacet 2-3 měsíce) – bez omezení pro následné plodiny
  • Výrazný synergický efekt v kombinacích
  • Dávka 0,5 l/ha postemergentně, optimálně ve fázi 2–5 listů obilniny, na vzešlé plevele
  • Dávka 1 l/ha preemergentně proti psárce polní, jílku vytrvalému
  • Vyloučen v pásmech ochrany povrchových vod a na svazích
  • Velmi příznivá cena 

Dalším, osvědčeným řešením je přípravek Chocker®. Je to širokospektrální herbicid s optimálním poměrem ú. l. diflufenikan a flufenacet, které zajišťují spolehlivý účinek proti chundelce metlici a širokému spektru dvouděložných plevelů ve všech ozimých obilninách. Zvláště v minulé sezóně se mnozí pěstitelé přesvědčili o vyšší účinnosti na dvouděložné plevele (heřmánky, svízel, pohanky,...) oproti mnohým jiným herbicidům a to především díky vysoké hektarové dávce ú.l. diflufenikan. Jeho velkou předností je absence omezení v ochranných pásmech vod a na svazích.

Chocker®

Ideální termín aplikace přípravku Chocker® je mezi 1. a 3. listem obilniny, ale při pozdních výsevech je možno ho použít i preemergentně. Rozhodující pro účinek je fáze plevelů - nejlépe jsou plevele hubeny do fáze 2 pravých listů. Pro posílení účinku na výdrol řepky je vhodné přidat např. 7,5 g přípravku Gropper (případně ú. l. florasulam). Přípravek nepotřebuje k dobrému účinku vysoké teploty, stačí pokud denní teploty dosahují alespoň 5 °C. Doporučená dávka vody je 200-400 l/ha. Přípravek je mísitelný s běžně používanými insekticidy a herbicidy. Ideální z hlediska načasování je kombinace s insekticidem proti přenašečům virových chorob obilnin např. Voodo®. To je u časných výsevů téměř povinnost. Přípravek Chocker® nelze míchat s koncentrovaným hnojivem DAM 390.

Charakteristika přípravku Chocker®:

  • Nízká aplikační dávka 0,5 l/ha - POHODLNÉ POUŽITÍ
  • Žádná významná omezení aplikace – BEZ STAROSTÍ
  • »  Lze použít v OP II. stupně podzemní a povrchové vody
  • »  Lze použít na svažitých pozemcích, a to i bez vegetačních pásů
  • »  Při použití 90 % nízkoúletových trysek pouze 4 m od povrchové vody
  • Likviduje populace chundelky metlice rezistentní k sulfonylmočovinám – ÚČINNÉ
  • Registrace do všech oz. obilnin (pšenice, ječmene, žita a triticale) – UNIVERZÁLNÍ
  • Dlouhodobá reziduální účinnost: diflufenican 6 měsíců, flufenacet 3 měsíce - SPOLEHLIVÉ
  • BEZ omezení pro následné plodiny – BEZ STAROSTÍ

Související plodiny

 Petr Popelka

Petr Popelka

BASF spol. s r.o.

Obchodní zástupce

Agro

Top