Herbicidní doporučení pro řepku

Žně jsou na jihu Moravy v plném proudu, nyní je však přerušují dešťové přeháňky. To je vhodná doba na přemýšlení o strategii pěstování řepky. V posledních letech se osvědčilo časné setí, protože rostliny rychleji vzchází a lépe odolávají atakům dřepčíků, kteří se objevují spíše později. Jedním z prvních opatření této technologie je ochrana proti plevelům. Před rozhodnutím o výběru herbicidu je třeba zvážit několik faktorů. Klasicky se největší důraz klade na legislativní omezení z hlediska ochrany vod a cenu ošetření. Důležitou roli hraje zastoupení plevelů na daném pozemku (zejména problematických druhů, např. úhorník, kakost, zemědým, vlčí mák, prlina...). V úvahu bychom měli vzít ohled na množství posklizňových zbytků, vláhové podmínky a také následnou plodinu v osevním postupu s ohledem na používané účinné látky. 

Herbicidy do řepky od společnosti BASF patří dlouhodobě ke spolehlivým a osvědčeným nástrojům v boji proti dvouděložným plevelům, které se od konkurenčních řešení významně liší:

  • vysokou účinností a širokým spektrem účinku (všechna řešení obsahují tři účinné látky) 
  • vyšší selektivitou k pěstované řepce
  • bezpečností pro řepku i v případě pozdních zásevů
  • použitými účinnými látkami bez negativního vlivu na následující herbicidní programy v jiných plodinách či bez vlivu omezení na následující plodiny

V posledních letech vzrostlo v preemergentních aplikacích používání clomazonu v kombinaci s metazachlorem nebo pethoxamidem. Právě používání úzké skupiny účinných látek vedlo k rozšíření těžko hubitelných plevelů a zvýšení jejich odolnosti. Na tento trend jsme reagovali zavedením balíčku Butisan® Aqua Pack , který přináší do řepky novou účinnou látku pendimethalin výrazně zlepšující účinnost na problematické plevele.

V našem portfoliu najdete také osvědčený přípravek  Butisan® Complete pro preemergentní až časně postemergentní aplikace. V kombinaci s partnerem jej lze použít také postemergentně od fáze 2 pravých listů.

Butisan® Aqua Pack 

"Clomazone free" řešení složené z Butisanu Star a Stompu Aqua přináší rozšířenou účinnost na běžné i problematické plevele, jako je například mák vlčí, merlík bílý, prlina rolní, úhorníky a violky. Je bezpečný i v případě pozdních zásevů tzn. neovlivňuje růst řepky za žádných okolností, a to ani v případě vzcházení za chladného počasí. Poskytuje dlouhodobou reziduální clonu a účinnost si udržuje i za nižší půdní vlhkosti. 

Třísložkové preemergentní řešení bez rizika fytotoxicity

Účinný na běžné i problematické druhy plevelů

Dlouhodobě účinný díky reziduálnímu působení

Přípravky je možné použít dohromady nebo samostatně. Lze například použít pouze Butisan® Star v dávce 2 l/ha a Stomp® Aqua použít v jiné plodině (např. luskoviny, zelenina), a tak významně ušetřit.

Butisan® Aqua Pack

Jedním balíčkem doporučujeme preemergentně ošetřit 7,5 ha, což odpovídá doporučené dávce Butisan® Star 2 l/ha a Stomp® Aqua 0,67 l/ha. Řešení můžete použít v OP povrchových vod.

Více o přípravku Butisan® Aqua Pack

Butisan® Complete

Butisan® Complete je třísložkové preemergentní až časně postemergentní tzv. ready-mix řešení. Vyznačuje se spolehlivou účinností na plevele a vysokou selektivitou k řepce. Aplikaci je možné spojit s graminicidem (Stratos® Ultra) nebo insekticidem.

Je flexibilní, spolehlivý a bezpečný pro řepku

Účinkuje na široké spektrum plevelů díky třem vzájemně se doplňujícím účinným látkám

Účinkuje lépe i v suchých podmínkách i v minimalizačních systémech zpracování půd (kombi-efekt metazachloru a dimethenamidu-P)

Pokud aplikaci Butisanu® Complete nestihnete včas, lze aplikační okno výrazně rozšířit kombinací s Galerou Podzim, která oproti jiným postemergentním herbicidům lépe potlačí heřmánky, např.

Butisan® Complete 1,7 - 2 l/ha + Galera Podzim 0,15 - 0,2 l/ha

Řepka by při těchto aplikacích měla mít alespoň 2 pravé lístky. Některé podniky sázejí na jistotu a používají dělenou aplikaci:

PRE Butisan® Complete 1,75 l/ha + POST Galera Podzim 0,2 l/ha

Při každém vstupu doporučujeme přidat s insekticid.

Spolehlivé postemergentní řešení

Dle našich zkušeností se osvědčila kombinace Butisan Complete 1,7 – 2 l/ha + Galera podzim 0,15 – 0,2 l/ha aplikovaná současně ve fázi minimálně 2 pravých listů řepky. Výborně účinkuje na nejdůležitější plevele (heřmánky, svízel), má velmi dobrou účinnost na brukvovité plevele (penízek, kokoška, úhorník) a také na kakost, který se v poslední době hodně rozšiřuje. Kvůli selektivitě nekombinujte s graminicidy nebo regulátory. V případě použití této kombinace doporučuji osobní konzultaci.

Butisan® Complete

Doporučená dávka je pro oba termíny aplikace 2,25 l/ha. V případě vysokého výskytu kakostů doporučujeme aplikovat preemergentně v dávce 2,5 l/ha. Řešení můžete použít v OP povrchových vod a na svazích.

Více o přípravku Butisan® Complete

Stomp® Aqua

Je preemergentní nebo postemergentní řešení v řepce s minoritní registrací proti prlině rolní a účinností na další problematické plevele (např. vlčí mák, merlíky). V kombinaci s partnerem zvyšuje účinnost na široké spektrum dalších plevelů. Doporučení pro preemergentní aplikaci je 1 l/ha, pro postemergentní aplikaci od 6. listu řepky 2 l/ha. Řešení nemá omezení v OP.

Více o přípravku Stomp® Aqua

Související plodiny

 Petr Popelka

Petr Popelka

BASF spol. s r.o.

Obchodní zástupce

Agro

Top