Herbicidní řešení dvouděložných plevelů v řepce

Při rozhodování o herbicidní ochraně řepky je třeba vzít do úvahy několik faktorů, nejdůležitější roli hraje zastoupení plevelů na daném pozemku (zejména problematických druhů) a vláhové podmínky. V některých lokalitách je zásadní omezení aplikace z hlediska ochrany vod. Zvažují se i další rizika, která mohou negativně ovlivnit vzcházení řepky - například počasí, posklizňové zbytky, škůdci nebo rezidua herbicidů v půdě.

BASF po mnoho let přináší špičkové přípravky pro ochranu řepky proti plevelům. Naše současná nabídka vyniká oproti konkurečním řešením především: 

  • jednorázovým ošetřením
  • vysokou účinností a širokým spektrem účinku
  • vyšší selektivitou k pěstované řepce
  • bezpečností pro řepku i v případě pozdních zásevů
  • použitými účinnými látkami bez negativního vlivu na následující herbicidní programy v jiných plodinách či bez vlivu omezení na následující plodiny

Při preemergentním ošetření řepky se nejčastěji používá kombinace účinných látek na bázi clomazonu s metazachlorem nebo pethoxamidem. Právě opakované používání této úzké skupiny účinných látek vedlo k rozšíření některých obtížně hubitelných plevelů a nové účinné látky v tomto segmentu jsou velmi potřebné. Balíček Butisan® Aqua Pack  zavádí do ochrany řepky účinnou látku pendimethalin, která výrazně zlepšuje účinnost na problematické plevele.

V našem portfoliu rovněž najdete osvědčený Butisan® Complete , unikátní preemergentní nebo časně postemergentní řešení. V kombinaci s partnerem představuje spolehlivou možnost postemergentní aplikace, ve fázi od 2 pravých listů řepky. 

Butisan® Aqua Pack

Butisan® Aqua Pack je nové řešení ve formě fyzického balení složené z Butisanu Star a Stompu Aqua. Jedná se o nové třísložkové preemergentní herbicidní řešení ze tří různých chemických skupin.

Přináší spolehlivou rozšířenou účinnost na běžné i nově problematické dvouděložné plevele (prlina rolní, mák vlčí, merlík bílý, úhorník mnohodílný, ptačinec) a zároveň dokáže výrazně potlačit výskyt violky rolní.

  • Třísložkové preemergentní řešení bez rizika fytotoxicity (neobsahuje clomazone - řepka nevyběluje a není zbržděna v růstu)

  • Účinný na běžné i nově problematické druhy plevelů

  • Dlouhodobě účinný díky reziduálnímu působení

Butisan® Aqua Pack

Jedním balíčkem doporučujeme preemergentně ošetřit 7,5 ha, což odpovídá doporučené dávce Butisan® Star 2 l/ha a Stomp® Aqua 0,67 l/ha. Řešení můžete použít v OP povrchových vod.

Více o přípravku Butisan® Aqua Pack

Butisan® Complete

Butisan® Complete je třísložkové preemergentní až časně postemergentní tzv. ready-mix řešení. Vyznačuje se spolehlivou účinností na plevele a vysokou selektivitou k řepce. Aplikaci je možné spojit s graminicidem ( Stratos® Ultra ) nebo insekticidem.

  • Je flexibilní, spolehlivý a bezpečný pro řepku

  • Účinkuje na široké spektrum plevelů díky třem vzájemně se doplňujícím účinným látkám

  • Účinkuje lépe i v suchých podmínkách i v minimalizačních systémech zpracování půd (kombi-efekt metazachloru a dimethenamidu-P)

Butisan® Complete

Doporučená dávka je pro oba termíny aplikace 2,25 l/ha. V případě vysokého výskytu kakostů doporučujeme aplikovat preemergentně v dávce 2,5 l/ha. Řešení můžete použít v OP povrchových vod a na svazích.

Více o přípravku Butisan® Complete

Butisan® Complete

Spolehlivé postemergentní řešení

Dle našich zkušeností se osvědčila kombinace Butisan Complete 1,7 – 2 l/ha + Galera podzim 0,15 – 0,3 l/ha. Dávky obou přípravků se řídí plevelným spektrem a vývojovou fází řepky a plevelů. Aplikace se provádí ve fázi od cca 2 pravých listů řepky a 3 – 4 listů plevelů. Výborně účinkuje na nejdůležitější plevele (heřmánky, svízel), má velmi dobrou účinnost na brukvovité plevele (penízek, kokoška, úhorník) a také na kakost, který se v poslední době hodně rozšiřuje. Kvůli selektivitě nekombinujte s graminicidy nebo regulátory. V případě použití této kombinace doporučuji osobní konzultaci.

Stomp® Aqua

Je preemergentní nebo postemergentní řešení v řepce s minoritní registrací proti prlině rolní a účinností na další problematické plevele (např. vlčí mák, merlíky). V kombinaci s partnerem zvyšuje účinnost na široké spektrum dalších plevelů. Doporučení pro preemergentní aplikaci je 1 l/ha, pro postemergentní aplikaci od 6. listu řepky 2 l/ha. Řešení nemá omezení v OP.

Více o přípravku Stomp® Aqua

Stomp® Aqua

Související plodiny

 Petr Popelka

Petr Popelka

BASF spol. s r.o.

Obchodní zástupce

Agro

Top