Osiris® Pack - špičková ochrana klasu a praporcového listu obilnin

Špičková ochrana klasu a praporcového listu obilnin - Osiris® Pack

Ozimé pšenice se v této době nachází ve stádiu metání, rané odrůdy už začínají kvést. V letošním roce jsme zaznamenali po dlouhé době srážkově nadprůměrný vstup do jarní sezóny. Obilniny se dobře zapojily a v mnoha případech jsou velmi husté. Tím se vytváří mikroklima velmi příhodné pro výskyt houbových patogenů již od rané fáze vývoje. Z důvodu nepříznivého počasí se mnoho porostů nestihlo včas ošetřit a aplikace byla provedena až ve stádiu rozvoje chorob. Infekce tím byla přibržděna, ne však úplně zastavena, protože postřiková jícha se v hustých porostech nedostala až do spodních pater, která jsou zdrojem další infekce. Bude proto důležité kvalitně ošetřit praporcový list a klas, tedy nejdůležitější části tvořící výnos. V současnosti se můžeme setkat především s výskytem braničnatek, které přecházejí z dolních listů nahoru, letos se znovu ve větší míře objevuje rez plevová . Později se mohou přidat rez pšeničná a DTR. V ječmenech je hlášen velmi silný výskyt hnědé skvrnitosti, v pozdějším období se opět dá očekávat silná infekce nebezpečné ramulárie. Velmi škodlivé jsou fuzariózy klasu, které způsobují nejenom vysoké ztráty na úrodě, ale hlavně dochází ke snížení kvality produkce.

Z důvodu předpokládaného vyššího infekčního tlaku houbových chorob doporučuji použít fungicid s kurativním působením, který má spolehlivý účinek na fuzariózy a zároveň dokáže kontrolovat i choroby listů. Tyto požadavky splňuje funkční balíček z názvem Osiris® Pack, který obsahuje dva přípravky - Alterno® (metconazole)+ Curbatur®EC 250 (prothioconazole)

Přehled účinnosti látek na jednotlivé choroby:

Eyespot - stéblolam, Mildew - padlí, Septoria tritici - braničnatka pšeničná, Yellow rust - rez plevová, Brown rust - rez pšeničná, Ear blight- fuzariozy

Z uvedené tabulky vyplývá, že Osiris® Pack se vyznačuje špičkovým preventivním a kurativním účinkem proti všem hlavním listovým a klasovým chorobám pšenice a ječmene v době metání a kvetení. Účinné látky prothioconazol a metconazol mají vynikající účinnost nejen na braničnatky a rzi, ale i na fuzariózy. V porovnání s podobnými produkty na trhu je navíc Osiris® Pack prakticky bez jakýchkoliv významných omezení aplikace.

Dávkování:

V porostu byl aplikovaný fungicid v průběhu sloupkování: 

 Alterno® + Curbatur®EC 250 0,5 + 0,5 l/ha

Fungicidní ošetření bylo provedeno ve stádiu praporcového listu:

 Alterno® + Curbatur®EC 250 0,4 + 0,4 l/ha

Účinnost:

Z hlediska obsahu účinných látek odpovídá dávka Alterno® + Curbatur®EC 250 0,5 + 0,5 l/ha dávce přípravku Prosaro 1 l/ha.

Při dávce Alterno® + Curbatur®EC 250 0,4 + 0,4 l/ha dávce přípravku Prosaro 0,8 l/ha.

Ohrožení porostů fuzariózami

Napadení fuzariózami znamená vysoké ztráty na úrodě a snížení kvality, protože většina druhů rodu fusarium produkuje nebezpečné toxiny, které mohou ohrozit zdraví člověka i hospodářských zvířat.

  • Fuzariózy mohou rostlinu napadnout v poměrně širokém období, mohou se objevit už na patách stébel, nejvíce nebezpečná je infekce klasu.
  • Největší riziko napadení nastává v období kvetení (otevřené květy).
  • Riziko se zvyšuje při delším ovlhčení porostu.

Nejvyšší možné účinnosti dosáhneme správným výběrem fungicidu s dlouhodobým působením, přesným načasováním aplikace před nebo těsně po začátku napadení a kvalitním pokrytím klasu postřikem (např. s použitím speciálních duálních trysek k tomuto určených). Osiris® Pack je ideálním řešením ochrany proti fuzariózám, protože kombinuje účinné látky prothiokonazol a metkonazol se silným efektem proti klasovým chorobám, aplikované ve vysokých dávkách na hektar.

Výskyt fuzarióz (%) v pšenici ozimé, ZVU Kroměříž 2021, odrůda Tobak
Výskyt fuzarióz (%), obsah DON (μg/kg) a výnos (t/ha) ječmen jarní, PS Uherský Ostroh, 2021, odrůda Overture

Proč je důležitá ochrana proti listovým chorobám i v pozdním termínu aplikace?

Často se stává, že dochází k infekcím až v pozdní fázi vývoje, kdy je napadán zejména praporcový list a klas, tedy nejdůležitější části tvořící výnos. Proto je dopad tak silný. Braničnatky a rzi jsou nejrozšířenější choroby a zároveň mají největší devastační efekt na výnos. Použitím fungicidu Osiris® Pack v pšenici dosáhnete vysoké účinnosti proti braničnatkám i rzím, v ječmeni pak snadno vyřešíte infekce hnědé, rhynchosporiové nebo ramuláriové skvrnitosti.

Účinnost na choroby a vliv na výnos pšenice, pokusy BASF ČR, 2021, n=2

Osiris® Pack hlavní výhody:

  • Špičkový účinek proti všem hlavním chorobám pšenice a ječmene v době metání a kvetení včetně fuzarióz
  • Ideální kombinace účinných látek zajišťuje vysoký výnos a kvalitu
  • Bez významných legislativních aplikačních omezení

 Petr Popelka

Petr Popelka

BASF spol. s r.o.

Obchodní zástupce

Agro

Top