Fungicidní ošetření ozimých obilnin

Fungicidní ošetření ozimých obilnin

Ozimá pšenice

Suché a velmi teplé počasí negativně ovlivňuje kondici rostlin. Výskyt chorob je zatím nízký, u citlivých odrůdách můžeme zahlédnout kupičky padlí travního na bázích stébel a spodních listech. Místy se začíná objevovat DTR. V následujících dnech by se podle předpovědi počasí měly vyskytovat přeháňky a bouřky. Srážky by pomohly zlepšit stav porostů, na druhé straně mohou podpořit napadení oslabených rostlin houbovými chorobami.

V současné situaci, kdy jsou rostliny stresované, doporučuji použít fungicid s AgCelence efektem, který nejenom ochrání proti patogenům, ale dokáže zlepšit vitalitu rostlin. Touto vlastností vyniká přípravek Priaxor® EC, jelikož kombinuje komplexní preventivní a kurativní ochranu před chorobami s pozitivními účinky na fyziologické procesy v rostlinách, které pak dokážou lépe hospodařit s vodou, jsou odolnější vůči intenzivnímu slunečnímu záření a vysokým teplotám. Výsledkem je vyšší a kvalitnější výnos.

Dávka 0,75 - 1 l/ha

V případě špatného stavu rostlin a nízkého tlaku chorob dostačuje dávka 0,75 l/ha. Jedná se o velmi ekonomické řešení, za cenu 953 Kč/ha (ceník Agrofert 2022) spolehlivě ochráníte svoje porosty.

Priaxor® EC

Úspěch na dohled. Postřikový fungicidní přípravek se systémovým účinkem určený k ochraně pšenice ozimé, ječmene, žita ozimého a tritikale ozimého proti houbovým chorobám.

Více zde...

Cenové srovnání:

Přípravek Priaxor® EC patří k nejlevnějším produktům v dané kategorii

Ceník Agrofert 2022
Ceník Agrofert 2022

Spolehlivou účinností při vysokém tlaku houbových chorob se vyznačuje loňská novinka, přípravek Revycare®, který rovněž dokáže podpořit vitalitu porostů a chránit před stresem. Ve svém segmentu prémiových řešení zaujme špičkovou kurativní a dlouhodobou preventivní účinností proti braničnatkám a rzím, a také vysokou účinností na ramuláriovou skvrnitost. Samozřejmostí je spolehlivá účinnost i na ostatní listové choroby. Nesporným benefitem je absence významných omezení aplikace.

Revycare® v dávce 1,2 l/ha obsahuje 120 g ú.l. Revysol a 120 g ú.l. pyraclostrobin.

Revycare®

Obilí nikdy nemělo takovou péči. Fungicid Revycare® je zaregistrován ve všech obilninách a pokrývá svou účinností prakticky všechny listové choroby včetně odolných braničnatek a ramuláriové skvrnitosti. Doporučená dávka je 1,2 l/ha od fáze objevení se praporcového listu po fázi viditelné osiny (BBCH 37 - 49).

Více zde...

Cenové srovnání:

Přípravek Revycare® patří k nejlevnějším přípravkům v dané kategorii

Ceník Agrofert 2022
Ceník Agrofert 2022

Spolehlivým a ekonomickým řešením je balíček Tango® Flex, obsahující přípravky Revystar® (Revysol®) a Flexity® (metrafenone). Dávkování je Revystar® 0,75 l/ha + Flexity® 0,25 l/ha.

Tango® Flex je přímý nástupce legendárního Tanga Super (případně Capala), s vyšší účinností a flexibilitou použití. Ceníkovou cenou (1091 Kč/ha*) patří do segmentů azolových fungicidů, avšak účinkem většinu z nich překonává. Pokud používáte proti listovým chorobám pšenice a ječmene přípravky obsahující pouze azoly a s cenou kolem 1000 Kč/ha, je Tango® Flex váš favorit. Tento přípravek lze použít od začátku sloupkování až do metání proti všem významným chorobám pšenice a ječmene. V intenzivních podmínkám po něm bude následovat ošetření klasu např. přípravkem Osiris® Pack. V systému jednoho ošetření doporučuji Tango® Flex do méně intenzivních podmínek, nízkého tlaku chorob nebo do slabších a opožděných porostů, které nedávají naději na vysoký výnos. Velmi dobrou volbou je tam, kde se porosty dostávají již do fáze metání a z organizačních důvodů jste ještě nestihli aplikovat žádný fungicid a plánujete další ošetření v době květu. Tango® Flex zabezpečí spolehlivou kontrolu houbových chorob po dobu minimálně 3 týdnů, do doby aplikace klasového fungicidu.

*Ceník Agrofert 2022

Cenové srovnání:

Tango® Flex patří mezi nejlevnější řešení v dané kategorii

Ceník Agrofert 2022
Ceník Agrofert 2022

Svoji nespornou kvalitu ukázaly fungicidní přípravky společnosti BASF v pokusu, který provedla v loňském roce společnost ADW v Lesonicích, kde byly porovnány dosažené výnosy a ekonomika zásahu. V konkurenci všech významných společností naše řešení obsadila první tři místa!

Srovnání fungicidních řešení v ozimé pšenici. ADW Lesonice 2021
Srovnání fungicidních řešení v ozimé pšenici. ADW Lesonice 2021

Ozimý ječmen a ozimé žito

Ozimý ječmen a ozimé žitomomentálně metají. Porosty namořené fungicidním mořidlem Systiva® zpravidla nebylo zapotřebí fungicidně ošetřovat a mají doposud dobrý zdravotní stav. Pro ochránění posledních listů, klasů a osin, je nejvyšší čas porosty ošetřit kvalitním fungicidem. Vzhledem ke každoročně se rozšiřijícímu výskytu ramulariové skvrnitosti doporučuji použít přípravek Revycare® 1 - 1,2 l/ha. Účinná látka Revysol® je novým standardem v účinku na tuto chorobu, pyraclostrobin si pak perfektně poradí s hnědou a rhynchosporiovou skvrnitostí. Kde se ramulária nevyskytuje, bude úplně stačit Priaxor® EC 1 l/ha. Pokud preferujete pouze azolová řešení, tak ekonomickou volbou bude novinka Tango® Flex (Revystar 0,75 l/ha + Flexity 0,25 l/ha)

U ozimého žita je klíčové porost ochránit před velmi agresivní rzí žitnou, která dokáže v poměrné krátkém čase celé rostliny defoliovat. Praxí prověřeným řešením je aplikace SDHI fungicidu Priaxor® EC v dávce 1 l/ha nebo můžete vyzkoušet letošní novinku Revycare® 1,2 l/ha.

Ramuláriová skvrnitost ječmene

Velmi nebezpečná choroba, velmi rychle likviduje porost a snižuje výnos. Pokud se ve vaší oblasti vyskytuje, použijte především přípravky na bázi Revysolu nebo prothioconazolu, tedy Revycare® nebo Osiris® Pack.

 Petr Popelka

Petr Popelka

BASF spol. s r.o.

Obchodní zástupce

Agro

Top