Aktuální situace na polích začátkem května

Ozimá pšenice

Porosty jsou většinou v dobré kondici, co je však v našem regionu méně obvyklé, nezredukovaly se žádné odnože, a tak jsou většinou přehoustlé. Riziko poléhání proto bude letos podstatně vyšší než v jiných letech. Ošetření regulátorem růstu je v této době klíčové, jelikož zkracuje a zesiluje spodní internodia, která ponesou váhu celé rostliny. Navíc ošetření v této době zesiluje kořeny, které jsou poměrně slabé, kvůli přebytku vody v půdě.

Velmi silným a spolehlivým regulátorem je přípravek Medax® Max, který pro svoji účinnost nepotřebuje vyšší teploty, ani sluneční záření, což oceníme především v těchto dnech. Více o této problematice zde....

Dalším problémem jsou příhodné podmínky pro vyšší tlak chorob. Prakticky každý den prší, na citlivých odrůdách můžeme zahlédnout kupičky padlí travního na bázích stébel a spodních listech. Častěji se vyskytují braničnatky, které se na některých rostlinách dostávají až na 3. list. Je to neklamný příznak toho, že infekce je v porostech přítomná, a nyní v době trvalého ovlhčení, se bude šířít dále na horní listová patra.

V této situaci se jeví jako velmi praktické spojit morforegulaci s fungicidní ochranou. Vzhledem k časnějšímu termínu ošetření by zvolený přípravek měl mít kromě spolehlivé účinnosti na choroby také dlouhodobé působení. Dále je důležitá cena ošetření a aplikační omezení. Z důvodu častých přeháněk by měl mít rovněž vysokou odolnost smyvu deštěm.

Všechny tyto parametry splňuje přípravek Priaxor® EC

Tento produkt má především preventivní účinek na choroby, má však rovněž velmi dobrou kurativní účinnost. Vyznačuje se především dlouhodobým působením a ochranou i nově přirůstajících částí rostlin. Tento přípravek patří také k nejlevnějším řešením ve své kategorii. Výhodou Priaxoru je schopnost ú.l. Xemium (SDHI) šířít se i do nových listů, takže i při ošetření ve fázi 2 - 3. kolénka část účinné látky pronikne do horních listů, které jsou tak chráněny. Z povahy účinných látek se tak hodí především pro časnější a preventivní termíny ošetření.

Dávka se řídí podle stavu porostu v rozmezí 0,75 - 1 l/ha.

V případě vyššího výskytu padlí nebo stéblolamu je možné použít kombinaci Priaxor® EC 0,75 l/ha + Flexity® 0,25 l/ha.

Přípravek Priaxor® EC patří ve své třídě k nejlevnějším řešením

ceník Agrofert 2023
výhody fungicidu Priaxor® EC

Do intenzivních podmínek a v případě velmi vysokého tlaku houbových chorob můžete použít přípravek Revycare®

Ve svém segmentu prémiových řešení zaujme špičkovou kurativní a dlouhodobou preventivní účinností proti listovým chorobám, především proti braničnatkám a rzím. Nesporným benefitem je absence významných omezení aplikace.

Revycare® v dávce 1,2 l/ha obsahuje 120 g ú.l. Revysol a 120 g úč.l. pyraclostrobin.

Účinnost přípravku Revycare®

V grafu je porovnána účinnost přípravku Revycare s nejlepšími fungicidy, které jsou momentálně na trhu. Jedná se u průměr ze čtyř pokusných stanovišť v České republice v roce 2020.

Ozimý ječmen a ozimé žito

Ozimé ječmeny momentálně mají vyvinutý praporcový list. Porosty namořené fungicidním mořidlem Systiva® zpravidla nebylo zapotřebí fungicidně ošetřovat a mají doposud dobrý zdravotní stav. Pro ochranu posledních listů, klasů a osin nastává čas na ošetření kvalitním fungicidem. Vzhledem ke každoročně se rozšiřujícímu výskytu ramulariové skvrnitosti doporučuji použít přípravek Revycare® 1 - 1,2 l/ha. Účinná látka Revysol® je novým standardem v účinku na tuto chorobu, pyraclostrobin si pak perfektně poradí s hnědou a rhynchosporiovou skvrnitostí. Kde se ramulária nevyskytuje, bude úplně stačit Priaxor® EC 1 l/ha. Pokud preferujete pouze azolová řešení, tak ekonomickou volbou bude Tango® Flex (Revystar 0,75 l/ha + Flexity 0,25 l/ha).

U ozimého žita je klíčové porost ochránit před velmi agresivní rzí žitnou, která dokáže v poměrné krátkém čase celé rostliny defoliovat. Praxí prověřeným řešením je aplikace SDHI fungicidu Priaxor® EC v dávce 1 l/ha nebo Revycare® 1,2 l/ha.

Ramuláriová skvrnitost ječmene

Velmi nebezpečná choroba, velmi rychle likviduje porost a snižuje výnos. Pokud se ve vaší oblasti vyskytuje, použijte především přípravky na bázi Revysolu nebo prothioconazolu, tedy Revycare nebo Osiris® Pack.

Další obrázky a přípravková doporučení naleznete zde...

Účinek proti ramulárii

Kukuřice

Dalším důsledkem letošního průběhu počasí je skutečnost, že se setí kukuřice rozběhlo naplno až tento týden. Z důvodu tohoto zpoždění bychom měli k ochraně proti plevelům používat takové přípravky, které rostliny nestresují a nebrzdí ve vývoji. Patří k nim především půdní herbicidy. V minulých letech se od preemergentních aplikací postupně upouštělo z důvodu nespolehlivé účinnosti za sucha. Letos je situace jiná, a je na zvážení, jestli nevyužít současnou vlhkost v půdě a znovu se nevrátit k tomuto šetrnému způsobu ošetření. Do kategorie půdních herbicidů patří Akris® a Wing-P®.

Více o těchto přípravcích zde....

Pokud však chcete mít jistotu maximální spolehlivosti, doporučuji počkat na vzejití plevelů a aplikaci provést časně postemergentně v jejich rané fázi, cca 2 -3 pravých listů. Cenově výhodná je spolehlivá kombinace Akris® 2 l/ha + Slalom® 0,3 l/ha ( 2 324 Kč/ha*) nebo Wing-P® 2,5 l/ha + Slalom® 0,3 l/ha (2 505 Kč/ha*). Účinnost se zvyšuje přidáním smáčedla (Trend, Mero, Break Thru, Šaman). Akris® nebo Wing-P® hubí kompletní plevelné spektrum, ve srovnání s konkurenčními přípravky se vyznačují spolehlivějším účinkem za sucha a to především na trávovité plevele. Slalom® je přípravek, který má kombinovaný účinek přes listy a částečně přes půdu, kontroluje trávovité a dvouděložné plevele v raných růstových fázích. Aplikace se řídí růstovou fází plevelů - kontroluje ježatku kuří nohu do fáze 3. listů a dvouděložné plevele do fáze 5-6 pravých listů.

*ceník Agrofert 2023

 Petr Popelka

Petr Popelka

BASF spol. s r.o.

Obchodní zástupce

Agro

Top