Aktuální situace na polích

Počasí v květnu pokračuje v podobném trendu jako minulý měsíc, počasí je jako na houpačce, doufejme, že přízemní mrazíky pro letošní rok skončily, teploty rostou pomalu a výhled je spíše proměnlivý

Výsledkem je většinou výborný stav ozimých obilnin a řepek, na druhou stranu je často problém stihnout včas všechny zásahy. Nabízí se znovu otázka, co je v současné době prioritou v ochraně rostlin:

Obecně lze říci, že je to fungicidní ochrana ozimé pšenice a ozimého ječmene, pokud ještě žádná nebyla provedena.

Dalším důležitým opatřením je ochrana ozimé řepky proti hlízence. Tento problém je aktuální hlavně v tom případě, jestliže zatím nebyl použitý žádný fungicid. Pokud ano, není tento zásah nezbytný, protože ještě nenastalo typicky "hlízenkové" počasí - vlhko, teplo a bezvětří. V případě Boskalidového štítu není nutné v současné situaci striktně dodržet 3 týdny mezi aplikacemi a je možné ji odložit.

Kukuřice v naší oblasti je již většinou zasetá, ta co byla nejdříve, již vzchází. Objevují se také plevele. V této chvíli není nutné dělat herbicidní zásah, ani pokud máte naplánované preemergentní ošetření. Např. přípravek Akris® je možné použít až do fáze 6 listů kukuřice. Účinkuje i na poměrně velké dvouděložné plevele, limitující je pouze fáze ježatky, kterou kontroluje do dvou listů. Tato teplomilná tráva však v této době moc nevzchází. Je proto možné upřednostnit ošetření ozimých obilnin nebo řepky.

V případě, že pěstujete slunečnici v systému Clearfield® nebo Clearfield® Plus, není pro aplikaci herbicidu (Pulsar® 40, Pulsar® Plus) rozhodující růstová fáze slunečnice, ale pouze velikost merlíků, které by neměly mít víc jak 2 - 3 pravé listy. Ostatní plevele můžou být větší. Ošetření není vhodné provádět za chladného počasí, při kterém se v rostlinách slunečnice hůře odbourává ú.l. imazamox a dochází k větším příznakům fytotoxicidy a proto je raději odložte.

Spěchat rovněž nemusíte s herbicidní ochranou jarních obilnin. Např. herbicidní přípravek Biathlon® 4D má registrovanou možnost aplikace až do fáze BBCH 39. V případě použití mořidla Systiva® jsou porosty chráněny proti houbovým chorobám.

Ozimá pšenice

Většina porostu je ve fázi druhého až třetího kolénka, rané odrůdy v praporcovém listu. Vzhledem k charakteru počasí a stavu porostů bude vhodné zahájit co nejdříve fungicidní ochranu, pokud jste ji již neprovedli. V porostech se zdánlivě nic neděje, ale současné vlhko a chladno podporuje především šíření braničnatky. Její zákeřnost spočívá v tom, že infekce nejdříve probíhá skrytě, bez viditelných příznaků na listech

Braničnatka, lokalita polního dne Naše Pole Nabočany

Ve většině porostů je možné vidět přibývající skvrny způsobené braničnatkami. Zatím jsou na spodních listových patrech, ale v hustých porostech, kde se udržuje vlhkost po většinu dne, budou mít s rostoucími teplotami ideální podmínky k šíření.

Rez plevová, lokalita polního dne Naše Pole Nabočany

Překvapivě už na konci dubna i při relativně chladném počasí, se již vyskytla rez plevová. Patrný na všech třech odrůdách, které máme v Nabočanech v našich pokusech. Našla se ale i v dalších lokalitách na Vysočině.

Přestože většina odrůd ještě nedosáhla ideální fázi praporcového listu, bude letos lépe začít s fungicidní ochranou o něco dříve. Při letošním průběhu počasí se dvěma fungicidům stejně pravděpodobně nevyhneme. Kvalitní moderní přípravky dovedou udržet zdravotní stav až do začátku června, kdy obvykle následuje ošetření proti klasovým chorobám.

Varianty BASF:

Tango® Flex (Revystar 0,75 + Flexity 0,25 l/ha) - nový moderní azol s velmi dobrým kurativním a dlouhodobým preventivním účinkem proti braničnatkám + metrafenone - specialista na padlí a stéblolam. Levné širokospektrální ošetření .

Priaxor® EC 1 l/ha - kombinace SDHI (Xemium) + strobilurin - dlouhodobý preventivní účinek na všechny hlavní choroby v pšenici i v ječmeni, výborný na braničnatky a rzi, dobrý i na padlí, při včasné aplikaci kontroluje i stéblolam. Preventnivní účinek 4-5 týdnů, účinné látky se šíří i do nových přírůstků. Bezkonkurenční poměr cena výkon.

Revycare® 1,2 l/ha - Nový azol v kombinaci se strobilurinem. Unikátní kurativní účinek na braničnatky, jeden z mála přípravků účinných na ramuláriovou skvrnitost v ječmenech.

Ozimý ječmen

V nižších polohách už jsou porosty začínají metat. Prakticky ve všech porostech ozimého ječmene se vyskytuje hnědá skvrnitost, někde i rhynchosporiová skvrnitost, ve velmi hustých porostech i padlí. Současná vegetační fáze praporcového listu až začátek metání je ideální pro ošetření fungicidem.

Hnědá skvrnitost - ozimý ječmen

Typické příznaky hnědě skvrnitosti je letos možné nalézt prakticky ve všech porostech ozimého ječmene

Ramuláriová skvrnitost ječmene

Pokud s z minulých let pamatujete na konci vegetace takovéto příznaky na svých ječmenech, je čas použít fungicidy s účinnou látkou Revysol.

Řepka ozimá

Kvůli častým přeháňkám jsou permanentně ovlhčené listy a vlhká půda. Z tohoto důvodu se letos očekává vyšší riziko výskytu hlízenky. Po aplikaci přípravku Efilor®, pokud byl použitý v druhé polovině dubna, je možné s ošetřením ještě počkat. Jestliže nebyl ještě použitý žádný fungicid, začněte ošetřovat raději dříve, klidně v polovině květu. Vzhledem k vyššímu tlaku chorob doporučuji použít dlouhodobě prověřený přípravek Pictor®.

Dávkování:

Pictor® 0,4 l/ha po předchozí aplikací Efiloru (Boscalidový štít)

Pictor® 0,5 l/ha bez předchozího ošetření nebo po jiných přípravcích

Pokud jste nestihli použít Efilor® ve fázi prodlužovacího růstu, je možné ho aplikovat i v době květu v dávce 1 l/ha. Podobně je tomu s fungicidem Belanty®, který můžete proti hlízence použít v dávce 2 l/ha.

Nezapomeňte - čím hustší a vyšší porost řepky, tím větší dávka vody - nejméně 300, ideálně však 400 l/ha.

Kukuřice

Pokud by vydrželo i nadále proměnlivé počasí s častými přeháňkami, může být postemergentní aplikace herbicidů problematická. Vzpomeňme na rok 2020, kdy se do porostů dlouho nedalo vjet a nebo se aplikace odkládaly kvůli nízkým teplotám. V takových letech vyniknou výhody časného ošetření. Za vlhkého počasí účinkují půdní herbicidy poměrně spolehlivě.

1. Preemergentně Akris® 3 l/ha - Pokud je půda vlhká nebo se očekávají srážky, je to stále nejlevnější a ke kukuřici nejšetrnější typ ošetření. V minulosti se v řadě zemědělských podniků velmi osvědčil.

2. Časně postemergentně Akris® 3 l/ha. Zpravidla v době, kdy má kukuřice 1-2 listy. Rozhodující v tomto období je růstová fáze ježatky kuří nohy, která by měla mít maximálně základ 3. lístku. Ostatní plevele v této fázi nejsou pro Akris problémem.

3. Časně postemergentně Akris® 2 l/ha + Slalom® 0,3 l/ha. Účinnost se zvyšuje přidáním smáčedla (Trend, Mero, Break Thru, Šaman, NE Dash). Slalom TM je přípravek, který má kombinovaný účinek přes listy a částečně přes půdu, kontroluje trávovité a dvouděložné plevele v raných růstových fázích. Aplikace se řídí růstovou fází plevelů - kontroluje ježatku kuří nohu do fáze 3. listů a dvouděložné plevele do fáze 5-6 pravých listů. Rozhodující v tomto období je růstová fáze ježatky kuří nohy, která by měla mít maximálně základ 3. lístku. V případě, že ježatka přeroste, je možné použít kombinaci Akris® 2 l/ha + Kelvin® Duo 50 g/ha + Vivolt 0,1%

Akris® 3 l/ha C-Post

V této fázi si s ježatkou bez problémů poradí samotný Akris®.

Kukuřice ocení rychlé odstranění plevelů z porostu.

Herbicidní ošetření jarních obilnin či oprava v ozimých

Velmi jednoduchým řešením je přípravek Biathlon® 4D:

  • velmi šetrný, lze použít až do praporcového listu
  • registrace do všech jarních i ozimých obilnin
  • účinkuje již od 7 ºC
  • mísitelný s dalšími přípravky (růstovými regulátory, fungicidy, insekticidy, jinými herbicidy a listovými hnojivy)
  • možné použít s DAM 390 - do této kombinace již nepřidávat smáčedlo Dash® HC
  • bez rizika pro následné plodiny
  • bezpečný pro vinice

Základní dávka je Biathlon® 4D 50 g/ha + Dash® HC 0,5 l/ha (smáčedlo je součástí balení). Pokud jsou plevele malé (1. pár pravých listů), obvykle stačí 40 g/ha. Naopak v případě výskytu pcháče osetu či šťovíků nebo extrémně přerostlých plevelů je třeba zvýšit dávku na 70 g/ha, nebo použít kombinaci Biathlon 4D 50 g/ha + Dicopur M750 0,5 - 0,75 l/ha.

Přípravek Biathlon® 4D kromě běžného spektra plevelů řeší i přerostlé svízele, heřmánky, chrpy, máky, pohanky, hluchavky. Zemědým hubí do velikosti 5 cm, na větší je třeba zvýšit dávku až na 70 g/ha. Biathlon® 4D lze bezpečně kombinovat s přípravkem Axial® Plus proti trávovitým plevelům.

 Petr Popelka

Petr Popelka

BASF spol. s r.o.

Obchodní zástupce

Agro

Top